Няма официално постъпило нито едно предложение за бъдещ председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Това каза в кулоарите на парламента Борис Ячев, председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. По повод появили се публикации, че главният прокурор ще огласи КПКОНПИ, депутатът от НФСБ поясни, че Сотир Цацаров отговаря на изискванията.

Той не е участвал в преговори кой да оглави комисията и не знае такива да са провеждани.

Крайният срок за постъпване на предложения е другата сряда. По думите на Ачев нормално е най-голямата партия да излъчи кандидат. На този етап не сме обсъждали кандидатура и имена, заяви Ячев.

Освен това кандидатът за председател на Антикорупционната комисия може да бъде предложен и само от отделни народни представители. 

Депутатите приеха правила за избор на наследник на Пламен Георгиев

Депутатите приеха правила за избор на наследник на Пламен Георгиев

Той трябва да е български гражданин с високи професионални и нравствени качества

Припомняме, в началото на октомври 2019 г. досегашният председател на КПКОНПИ, който напусна поста и се върна като прокурор - Пламен Георгиев, депозира оставката си като прокурор. Георгиев съобщи, че заминава като български консул във Валенсия в средата на октомври.

Решението на Външното министерство да го назначи на поста стана ясно в средата на август. По-късно от МВнР обясниха, че го номинирали заради владеенето му на испански език и добрата му работа с правоохранителните органи.

От БСП излязоха с позиция по въпроса, в която определят назначението на Георгиев като подигравка.

Дни по-късно стана ясно и че българи в Испания са започнали подписка срещу назначаването на бившия шеф на КПКОНПИ на позицията.

След като подаде оставка като шеф на Антикорупционната комисия, Георгиев беше възстановен на работа като прокурор в Специализираната прокуратура.

Той реши да напусне поста дойде след скандала с терасата на апартамента му, чиито навеси в крайна сметка се оказаха незаконни.