Откровено и директно се атакуват малките формации и се цели в бъдещия парламент да има три формации - две основни и един балансьор. Това обяви на пресконференция в Народното събрание лидерът на АБВ Георги Първанов, цитиран от БТА.

Той смята, че въвеждането на квадратчето „Не гласувам" и зачитането на подадените гласове при разпределянето на мандатите крие сериозен риск от изкуствено и прекалено завишаване прага за влизане в парламента.

АБВ, Коалиция „Народен съюз” и Движение „Гергьовден” изложиха позициите си по промените в Изборния кодекс.

Задължиха ни да гласуваме

Задължиха ни да гласуваме

След два часа и половина спорове в парламента

Георги Първанов отбеляза, че на правната комисия вчера са минали поправки, водещи до отпадането на местните коалиции. Според него това означава, че малките и средните формации ще минат под шапката на големите партии. Първанов смята, че има и друг вариант – да се подкрепи просто ГЕРБ или ДПС и с това да се свежда участието ни в изборния процес. Той е категоричен, че АБВ няма да приемат такова нещо. Хората на Първанов не са съгласни и да се създават ограничения и пречки в гражданското участие на изборите. Ставало дума за допълнителните завишени изисквания за инициативните комитети.

АБВ подкрепяли задължителното гласуване, но не приемали да се отнема избирателното право като хората се изваждат от избирателните списъци. Първанов коментира, че това означава, че списъците ще се свият и много хора ще отпаднат трайно. Според него ефектът няма да бъде разширяване на възможностите за участие на гражданите, а обратен.

АБВ, „Народен съюз" и „Гергьовден” няма да подкрепят въвеждането на район „Чужбина”, както и идеята Министерският съвет да определя стимулите. Относно стимулите Първанов коментира, че това му намирисва на узаконено купуване на гласове.

АБВ не са съгласни изборната кампания да бъде намалена на 21 дни. Те подкрепят предложението на зам.-председателя на парламента Явор Хайтов тя да бъде 90 дни.

Георги Първанов обясни, че държат на мажоритарния характер, но и на това да се чуят идеите и да има сблъсък на политики. Той смята, че 21 дни не са достатъчни за обиколка на избирателните райони и да се вземе участие в президентските дебати.

По тази логика Първанов би предложил кампанията да бъде три дни – откриване, ден за размисъл и закриване. Това щяло да позволи на ГЕРБ да си посочат и назначат президент.

Георги Първанов не вижда логика в това да се разделят гражданските подписи от президентската инициатива. Намира за немотивирана и дори съмнителна обвързаност с изборите само за единия тип референдуми.