Патриотичният фронт (НФСБ и ВМРО) още днес ще внесе жалба за решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъдат открити 155 изборни секции в Турция.

Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на протеста, който патриотичната формация организира днес пред ЦИК.

Патриотичният фронт поиска оставката на ЦИК и я обвини в това, че обслужва интересите на Турция.

Каракачанов върна лентата назад към изборите през 2009 г., когато, по думите му, около 96 хил. гласа са дошли от Турция.

„Турската държавна администрация извозваше хората и в деня за размисъл, и в деня на вота, имаше и пропаганда, въпреки че българския закон забранява това", посочи каракачанов.

По думите му, излиза така, че всъщност Турция решава изборите в България. „Не може от 2 млн. българи в чужбина, една трета от секциите да са в Турция", възрази Каракачанов.

Според него това е организирано от ДПС и турското правителство, а според него тази комбинация ще опорочи вота.

ДПС подкрепиха Ердоган за президентските избори, той сега ще им върне жеста", заяви още той и допълни, че България не е турска провинция, а независима европейска държава.

Каракачанов настоя ЦИК да преразгледа решението и да ограничи секциите в Турция, като гласуването според него трябва да се случва само в български представителства, каквито например са посолствата. Той се мотивира с това, че дипломатическите представителства са българска територия под контрола на българското външно министерство и там няма да има възможност за манипулация на вота.

Опасенията му са свързани и с това, че миналата година в една секция в Турция са гласували 1600 души, което според него, технически погледнато, е невъзможно.

ЦИК няма да може да контролира изборния процес в „затънтените" части на Туруция, смята още Каракачанов.

На фона на неговите искания Данчо Хаджиев от НФСБ отново върна актуалния от протестите въпрос "Кой". По думите му, само наивниците задават този въпрос и затова той риторично попита на кого е човек Делян Пеевски, на кого са хора Владимир Писанчев (шефът на ДАНС - б.р.), както и бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Протестиращите развяха високо знамена на ВМРО, на НФСБ, както и българския флаг. Те издигнаха плакати с призив „Не на турските гласове", „Не искаме богатства, не искаме пари, а искаме да има честни избори".

Междувременно бе издигнат голям транспарант, гласящ „Турция в ЕС? Никога. България изчезва", с което се обявиха за референдум срещу приемането на Турция в ЕС. Многократно се чуха възгласи „Турски мекерета", „Мафия", „Еничари" и „Долу ДПС".