Управляващите чакат план от Министерството на финансите за разсрочването на задълженията на вероизповеданията. Това стана ясно от думите на председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ.

"От министерство на финансите искаме да ни представят план, за да може не по-късно от петък да представим своите предложения. Аз не мога да кажа колко точно дължи мюфтийството", обясни Цветанов.

По думите му действията на държавата за опрощаването на задълженията на вероизповеданията целят сигурност. Всички знаели как в Европа нахлули радикални течения и как се променила средата. Именно заради това от ГЕРБ (с подкрепа на ДПС - бел. ред.) направили така, че да може действително държавата да плаща заплатите на духовниците, а не парите да идват отвън.

ГЕРБ се отказа да опрощава дълговете на вероизповеданията

ГЕРБ се отказа да опрощава дълговете на вероизповеданията

ДПС не извива ръцете на ГЕРБ, увери Цветанов

Цветанов обясни също така, че решението дълговете на мюфтийството да не се опрощават е взето предвид политическите реакции, а не заради обществения натиск и недоволство. Той изрази и съжаление, че темата се използвала за политически цели.

Зам.-председателят на ГЕРБ даде за пример протокол от 1998 г., подписан между българската Дирекция за вероизповедания и нейния аналог в Турция. В него пишело, че българската дирекция трябва да съдейства даренията да бъдат освободени от мита и всякакви други данъчни задължения.

Всичко, свързано с вероизповеданията, било част от националната сигурност и всички трябвало да го разберат. ГЕРБ направили този компромис, за да има консенсус с всички вероизповедания.

За отделянето на Косово намекна главният мюфтия на излизане от МС
Обновена

За отделянето на Косово намекна главният мюфтия на излизане от МС

Мустафа Хаджи отказа да коментира приходите на Мюфтийството от имоти

"Аз и Мустафа Карадайъ сме съвносители на проекта за амнистия, който направихме след разговор с Министерството на финансите. Ние взехме това решение, за да може да се изпълни функцията на закона. Разговарял съм с всички политически сили с изключение на БСП. Казват, че това е тема на дебат", посочи събеседникът и допълни, че следвало парламентът да реши. ГЕРБ щели да внесат тяхното предложение за разсрочване и да застанат зад него.

Това е компромис в интерес на държавата, не говорим за договорки и извиване на ръце, категоричен е Цветанов относно нападките за сделка с ДПС.

В заключение председателят на ПГ на ГЕРБ обясни, че в пленарна зала се работило много по-лесно и продуктивно без опозицията. Според него БСП много тежала на парламента.

ГЕРБ и ДПС направиха поредната сделка, атакува Нинова

ГЕРБ и ДПС направиха поредната сделка, атакува Нинова

ДПС подкрепили ГЕРБ за ветото на Радев, ГЕРБ се съгласили да опростят дълговете на мюфтийството