В четвъртък може да бъдат гласувани двама нови министри, вместо трима, за да се излезе от ситуацията с неподписания президентски указ за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов от поста. Това обяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, пред bTV.

Радев не бърза да подпише указа за Младен Маринов

Радев не бърза да подпише указа за Младен Маринов

Отговорността е на премиера, скастри го държавният глава

Без указа, с който се освобождава главният секретар на МВР Младен Маринов, депутатите може да изберат новите министри на регионалното и на транспортното министерство. За там сега са номинирани Петя Аврамова и Росен Желязков, след като Александър Манолев оттегли кандидатурата си от тази надпревара.

Цветанов направи аналогия между сегашния президент и неговия предшественик 

Според юристи, които познават добре конституционното право, има хипотеза, според която Младен Маринов може да бъде назначен за министър на вътрешните работи, без да е подписан президентският указ. Ако се стигне до там държавният глава ще има месец, за да го освободи от поста главен секретар.

"Аз съм убеден, че разумът ще надделее и въпреки лошите съветници, които има президента, ще се вземе правилното решение в полза на сигурността", допълни Цветанов.

Нинова поиска отново оставката на целия кабинет

Нинова поиска отново оставката на целия кабинет

Президент и премиер спорели за смяната на един с друг неподходящ министър

От БСП по-рано през деня се обявиха за оставка на цялото правителство.

Припомняме, неиздаденият от държавния глава указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР попречи на гласуването на предложените нови министри в кабинета Борисов 3 на мястото на подалите оставка заради катастрофата край Своге Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев.

На 17 септември, Румен Радев отказа да се срещне с Коалиционния съвет, като заяви, че лидерите се разминават с институционалния тон и подчерта, че коалиционният съвет не е законов орган.

Спорът продължи и днес с коментара на военния министър Красимир Каракачанов и на премиера Бойко Борисов.

По думите на държавния глава явно за правителството е непосилна задача да спазват закона и обясни, че това не е първият случай.