ГЕРБ за първи път ще правят избори в края и при изпълнен мандат. Ще се направи всичко възможно да се неутрализира активността на българските граждани, които искат да променят системата. В това е убеден лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов като гост на предизборния формат на БТВ. Бившият втори в ГЕРБ има притеснения от начина и подхода, по който се работи в много области, включително и чрез сплашване и натиск за гласуване и подкрепа за определена политическа партия. Като пример той даде съвет, който е получил в Силистра - да не остава със съратниците си републиканци да преспиват в града след срещи и мероприятия.

Защо ЦИК се противопоставя на видеонаблюдението на броенето на изборите, при положение че излъчват собствените си заседания на живо, попита Цветанов. Дори и "Информационно обслужване" изказа тревога за начина, по който тези избори ще се правят, припомни председателят на Републиканците.

Колко време още МОЧА ще се издига над националното ни достойнство, пита Горан Благоев

Колко време още МОЧА ще се издига над националното ни достойнство, пита Горан Благоев

Републиканците поставят в този контекст и последния шпионски скандал

"Всичко е възможно като сценарий от сегашните управляващи", посочи Цветанов и обясни, че в момента ГЕРБ контролира целия държавен ресурс и всички институции са подчинени на министър-председателя. Това не е било факт при предишните избори като условия, тъй като винаги до този момент служебни кабинети са провеждали парламентарните избори - "затова и никой не си е помислял да влияе по някакъв начин", посочи Цветанов.

Именно на такива еднолични и лидерски тенденции се противопоставят Републиканците, а председателят на партията обясни, че не иска фокусът в новия проект при да минава пред лидера: "Искам да не допусна грешки и слабости, допуснати при предишния проект, създаването на лидерска партия - това не трябва да се случва в "Републиканци за България". Подходът е вече съвсем различен - "когато правиш нещо, трябва да го правиш с експерти", а Цветанов посочи и имена на последователни в действията си свои съратници, като Джема Грозданова, Горан Благоев, проф. Келбечева, Съби Събев, а бизнесменът Павел Вълнев е реализирал американската мечта и доказал своите способности.

Павел Вълнев: Влязох в политиката, за да променим България

Павел Вълнев: Влязох в политиката, за да променим България

Не дарявам този милион на Цветанов, а на една кауза - да променим България.

На въпрос дали политическата му активност след напускането на ГЕРБ не е абстиненция за власт, председателят на Републиканците заяви, че не му липсва властта, а и вече веднъж го е показал, че е готов да се откаже от позиции, с които много хора не биха се разделили.

Цветанов обаче бе категоричен, че: "не се отказвам от ценностите, които изповядвахме при учредяването на ГЕРБ" - евроатлантизма. В последния мандат на бившата му партия именно тези ценности са се размили и ГЕРБ са изгубили именно това, с чиято цел са дошли на власт. След 2019 година изпада в дълбока зависимост и колаборация, между власт и партия има припокриване, обясни Цветанов.

ГЕРБ се появи на алтернатива на ДПС и Тройната коалиция. Днес вече виждаме, че ГЕРБ е усвоил точно тези механизми, срещу които се бореше като заявка в началото, обясни Цветанов. Според него в момента се е установила симбиоза между ГЕРБ и ДПС, а като пример той даде Велико Търново, където след водача на листите място е заел "резервният отбор на ДПС, добре подготвени и участващи в местните избори".

Цветанов увери, че докато той е водил предизборните кампании на ГЕРБ, такава колаборация не е имало и може за това да посочи резултати, различия и протиповоставяния, а всички разговори са се случвали в парламенти и под фокуса на парламентарен контрол.

Не съм участвал в задкулисие, отсече Цветан Цветанов.

На въпрос има ли бизнес отношения между ГЕРБ и ДПС, Цветанов заяви, че не може да твърди това, но са се създали условия, които работят в изгода на определени икономически субекти. Като пример той даде дружеството "Автомагистрали", което вземи държавни поръчки през вратички в закона. А така са съсипани много бизнеси.

Като настояща политика той разкритикува липсата на финансов буфер в бюджета - харчат се завишените на хартия разходи, но приходи, също завишени на хартия, не се изпълняват. Едновременно с това не се контролира механизмът на противоепидемичните мерки и въпреки отварянето и затварянето не се предвиждат мерки за подпомагане на бизнеса. "В момента няма никакви стъпки, които да се предложат на бизнеса, за да оцелее", заяви Цветанов, според когото са нужни както политически консенсус по темата за държавната помощ, така и парламентарен контрол над харчовете.

С 4.5 млрд. лв. несъбран или укрит ДДС Републиканци за България повишават пенсиите

С 4.5 млрд. лв. несъбран или укрит ДДС Републиканци за България повишават пенсиите

Разширяване обхвата на патентния данък за реална подкрепа на малкия бизнес

Освен това Цветан Цветанов разкритикува държавния глава Румен Радев, който би трябвало в условията на такава криза, в каквато се намираме в момента, да свика поне един Консултативен съвет по национална сигурност. Междуличностното противопоставяне между премиера и държавния глава влияе на всичко, и то негативно, според Цветанов.

Като първи законопроект, който ще внесат Републиканците, Цветанов посочи поет днес ангажимент пред асоциация на местните власти за делегиран бюджет от 10 000 за кметовете на кметства и намаляване на броя на гражданите в населено място за провеждане на преки избори.

Инициативата "Три морета" - защита на демокрацията в Източна Европа

Инициативата "Три морета" - защита на демокрацията в Източна Европа

Цветан Цветанов и Павел Вълнев за авторитетното онлайн издание Just Security, специализирано в юридически и геополитически анализи

Съдържание: ПП "Републиканци за България"