"Дори да има моментни проблеми, когато има отворени дипломатични канали, добър диалог между политическите лидери, тогава може да се решат всички проблеми и те се решиха", коментира пред БТВ българският посланик в Турция Надежда Нейнски.

От кабинета на екзарх Йосиф в сградата на българската екзархия в Истанбул тя коментира отношенията с Анкара, привикването ѝ по изборите, участието на Патриотите във властта, които са против влизането на Турция в ЕС.

Привикването е дипломатически знак, а не сигнал за сериозен проблем. Това е напомняне, че България има определени интереси и ще ги защитава стриктно, добави тя. За двете години, в които е на поста, се случиха толкова много неща, посочи Нейнски.

"Имаше драматични събития в Турция, но същевременно се случиха и много хубави неща. Говоря конкретно за развитието на двустранните ни отношения, откриването на желязната църква "Св. Стефан". Не е случайно, че тази църква се открива именно сега, това е резултат на развитието на двустранните ни отношения, на отворените дипломатически канали, на диалога без посредници и разбира се, на личния ангажимент на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган", обясни Нейнски.

Борисов: Всички знаем, че Турция няма да се присъедини към ЕС

Борисов: Всички знаем, че Турция няма да се присъедини към ЕС

С инфраструктура Борисов прави нещо добро от "барутния погреб" Балкани

Тя благодари за усилията и на българската общност в Истанбул, като посочи, че те са "истински възрожденци". А турската държава е отделила близо 4 млн. евро за реставрацията на църквата, отбелязва посланикът ни в Турция.

По отношение на критиките към премиера Бойко Борисов заради близостта му с Ердоган посланикът коментира: "Съвременният свят и дипломация се промени изключително много. Сега нещата се случват в реално време и тази процедурност, която има традиционната дипломация, отстъпи място на личните контакти, на възможността на лидерите да се срещат, да разговарят и ад хок да решават много въпроси. В този смисъл той (б.р. Борисов) успя да влезе в този динамичен режим. Смятам, че успя да преодолее редица наслагвания и неразбирателства или внушения. Този диалог във всички случаи е от много голяма полза за двустранните ни отношения ... Това е една инвестиция, която дава различни плодове".

Турция търси "ново начало" с Германия

Турция търси "ново начало" с Германия

Чавушоглу призовава за подновяване на преговорите за присъединяване към ЕС

Според нея външната политика на България на Балканите в последните месеци е много успешна и това дава много възможности за страната ни. Нейнски посочи, че "Турция е много важен партньор на Европейския съюз - и икономически, и по отношение на сигурността. Няма как при тази икономическа обвързаност и тези стратегически цели по сигурността те да влязат в крайна колизия". Според нея езикът между двете страни трябва да се смекчи.

Във връзка с изказванията на Ердоган, които засягат чужди територии, включително български, посланикът ни коментира: "Независимо, че за европейския стандарт на говорене това е прекалена реторика, смятам, че в крайна сметка в дъното не се променят стремежите на Турция да стане член на ЕС и това е въпрос на интерес, а не на емоция. Турция знае, че нейният интерес е да се сближава с Европа и в някакъв момент да стане член".

Настъпи време за преосмисляне на сътрудничеството ЕС-Турция

Настъпи време за преосмисляне на сътрудничеството ЕС-Турция

Обзор на отношенията между ЕС и Турция

Посланикът ни каза още, че броят на българите в турски затвори по обвинение, че сътрудничат на ФЕТО варира, но консулите са в постоянен контакт с тях и близките им, а посолството следи всеки случай.

В Турция и специално в Истанбул обаче има и много български изселници. Те срещат различни затруднения, като например, че им е нужна виза, за да влязат в България. Пенсионното и социалното осигуряване също е нерешен проблем между двете държави, което обърква пенсионирането на много от двойните граждани.

Нейнски посочи, че в посолството се провеждат срещи с ръководствата на изселническите дружества, на които се разглеждат проблемите, които имат и се търси разрешаването им.

Няма място за Турция в ЕС, категорични в Берлин

Няма място за Турция в ЕС, категорични в Берлин

Не можем да водим предприсъединителни преговори със страна