Във връзка с извънредната ситуация в TV7 и NEWS7 през последните дни изпълнителният директор на двете телевизии Десислава Тошева направи специално изявление.

Заради последните извънредни събития в TV7 и BBT, заради широкия обществен и медиен интерес към случващото се с тези национални телевизии, е необходимо да кажа следното:

На първо място бих искала да благодаря от името целия екип на двете телевизии и лично от мое име на всички, които ни подкрепиха.

Благодаря ви, това ни дава сили да удържим на този безпрецедентен натиск!

"Ноу фрейм медия България" ЕАД - собственост от броени дни на Николай Тихомиров Бареков, поиска производство по несъстоятелност на TV7 ЕАД. Повод за това бе забавяне на плащания към доставчици, свързано със събитията около КТБ, която бе основна обслужваща банка на телевизия.

Софийски градски съд (СГС) определи за временен синдик бургаския адвокат Панайот Велков, който е утвърден за синдик в средата на май тази година.

Съдът определи и това какво може да извърши временният синдик, а именно да извърши преценка на необходимостта от охрана на имуществото на телевизията, да изготви доклад в тази насока, за което да уведоми съда.

Още преди да се появи в качеството си на временен синдик в телевизията, Панайот Велков е сключил договор с охранителната фирма "Делта гард".

В края на работния ден на 3 юли, временният синдик Велков, заедно с охранители от "Делта гард", придружаван от партийни функционери от "България без цензура", начело с Христо Цирков, член на контролния съвет на партията, нахлу в телевизията.

Изрично бих искала да подчертая, че СГС определи Велков за временен синдик само на TV7 ЕАД. Охранителите от наетата от него фирма бяха настанени и в офисите, и студиата на BBT ЕАД, за която няма издадена обезпечителна заповед.

Работещите в двете телевизии бяха подложени на смущаващо и арогантното поведение от страна на придружаващите временния синдик. Тези действия са в нарушение на указанията на СГС.

Временният синдик Велков заяви днес, пред TV7, че няма да възпрепятства нормалния производствен процес на телевизиите и че също е против агресията на охранителите. В резултат на проведените разговори, охранителите са оттеглени от сградата на телевизиите.

От своя страна, TV7 съдейства и ще съдейства на временния синдик г-н Велков.

Вярвам във върховенството на закона в България. Законите и решенията на съда трябва да се спазват стриктно, защото в противен случай българската общественост има основание да мисли, че е възможно всяка една медия да бъде атакувана заради нечии политически щения.