Срокът на общественото обсъждане на промените на Закона за туризма ще се удължи с две седмици, до 28 март. Това е разпоредила министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщиха днес от пресцентъра на ръководеното от нея ведомство.

Нито едно предложение за промените на нормативния документ не е окончателно, са заключили от Министерство на туризма и припомнят e-mail на адрес, на който да се изпращат мнения.

Целта на удължаването на срока е да се намери баланс в направените предложения, да се прецизират отделните текстове. Законът за туризма е предизвикал голям обществен интерес, посочват още от ведомството.

През идващата седмица на подобно обсъждане ще бъдат поканени и представители на екологични организации с цел да се дискутират правилата за къмпингуване, които да бъдат заложени в бъдещия нормативен документ, както и предложенията в чл. 207а, с които се прецезират глобите и наказанията за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън определените за целта места.

Припомняме, че ограничения за т.нар.диво къмпингуване” към момента се въвеждат в редица законови и подзаконови нормативни актове, а бивакуването е забранено в националните и природните паркове според Закона за защитените територии, както и на териториите на някои общини.

Проектозакон забранява всякакви форми на бивакуване и къмпингуване

Проектозакон забранява всякакви форми на бивакуване и къмпингуване

Публикуван за обществено обсъждане от Министерството на туризма

Забраната предизвика моментално протести сред еколози и почитатели на екотуризма, които очакват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето. Вчера пък държавният глава обнародва документа, но го препрати за мнение към Конституционния съд.

Важно е да се подчертае, че както предложението за въвеждане на нов чл. 207а, така и останалите текстове в проекта за изменение и допълнение на Закона за туризма, все още не са окончателни и са обект на обсъждания със заинтересованите страни.

Трябва да се има предвид, че всички текстове, по които не бъде постигнат консенсус ще отпаднат и няма да бъдат предлагани за окончателно обсъждане в Министерски съвет и Народното събрание по законово установената процедура, посочват още от Министерство на туризма.