Отпускът за бременност и майчинство се удължава от 135 на 315 дни.

Това реши Народното събрание с приетите на второ четене промени в Кодекса за социалното осигуряване, информира БНР.

От 1 януари 2007 г. майките ще получават парично обезщетение в размер на 90% от трудовото си възнаграждение до навършването на 9-месечната възраст на детето, решиха още депутатите.

Редът и начинът за ползването на отпуската по майчинство ще се урежда с наредба на Министерския съвет, записа парламентът.

Освен това се дава възможност при желание от страна на майката да се възползва от услугите на детегледачка в рамките на програмата "Подкрепа на майчинството".

За отглеждането на детето ще се грижат до навършването на две години, каза Хасан Адемов, председател на  социалната парламентарна комисия.  

Паричното обезщетение за майчинство е най-дългия срок в ЕС, подчерта още Адемов.

Обезщетението няма да се изплаща при смърт на детето, ако се даде за осиновяване или бъде настанено в детско заведение за отглеждане.

Народното събрание гласува на първо четене и промените в Закона за автомобилните превози, с които се въвежда задължително професионално обучение за шофьорите на превозни средства за пътници и товари, както и ежегодни технически прегледи за колите за гарантирането на безопасността на движението.