Облекчават процедурата за предоставяне на документи в службата по кадастъра с публикуван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-4 от 2016 г. за предоставяне на услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри.

Според проекта, службите по геодезия, картография и кадастър да не могат да изискват от заявители предоставяне на документи, за които има създадени регистри на държавната администрация или с тях се удостоверяват обстоятелства, които се съдържат в база данни на държавната администрация.

Само ако службата по геодезия, картография и кадастър не може да намери необходимите ѝ данни, тя ще изисква от заявителя да предостави информация, необходима за идентифициране на данните или документите в регистрите на държавната администрация.

Ще бъде облекчен и режимът за вписване на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра. За целта е изготвен проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3 от 16 февруари 2001 г. за водене и съхраняване на регистъра на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра.

С промените отпада изискването лицата, които желаят да бъдат вписани в регистъра, да прилагат към заявлението за вписване документи, които могат да бъдат получени чрез достъп до регистри на държавната администрация.

За физическите лица и за еднолични търговци, се въвежда алтернативна възможност. Те вместо свидетелство за съдимост на хартиен носител, ще предоставят код на електронното свидетелство за съдимост.

За едноличните търговци и за юридическите лица, отпада изискването да предоставят удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър, актуално удостоверение за данъчна регистрация, документ за регистрация в БУЛСТАТ и съдебно решение за регистрация на юридическото лице, с предмет на дейност съгласно чл. 17, ал. 1, т. 2 Закона за кадастъра и имотния регистър.

С промените от гражданите ще си изискват само документи, които не се съдържат в регистри на държавната администрация или поради обективни причини не могат да бъдат получени по служебен път.

За привеждане в съответствие на текстовете на наредбата с актуалните наименования на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на регионалните й служби, старите наименования са актуализирани, т.е. отпадат имената като "Агенция по кадастъра", "Агенцията по кадастъра", "службата по кадастъра", "служба по кадастъра".

С промените понятието "молба" също отпада и се заменя със "заявление".

Предложените промени в нормативната уредба са част от приоритетите на правителството за намаляване на административната и регулаторната тежест върху гражданите и бизнеса.

Проектите на наредбите могат да бъдат намерени на интернет страницата на МРРБ в секцията "Проекти на нормативни актове" и на Портала за обществени консултации.

Това е част от идеята на кабинета за намаляване на административната тежест върху гражданите.