Базовите условия за съществуването на нашата къщичка зависят от това, което се случва в Украйна. Това заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По тази причина по негови думи депутинизацията е важна тема.

"Искаме да поставим генералния въпрос - къде е националният ни интерес, а не къде са ни емоциите. Ние трябва да можем да покажем лидерство, това е смисълът на това управление", подчерта той и допълни, че мнозинството е трудно и сложно конструирано.

"Опитваме се да сме конструктивни, диалогични, прагматични, но често губим от това. Очевидно в тази сложна ситуация това, което печели, е тропането по масата", анализира Иванов.

Запитан как се води диалог с представители на управляващата коалиция, които са на различна позиция, той отговори, че се залага на прагматичност, на уважението и на разговори без истерии.

ГЕРБ искат предсрочни избори, но не съвсем

ГЕРБ искат предсрочни избори, но не съвсем

За партията било добре да няма оставка, но не и за държавата, смята Дончев

"На Корнелия Нинова ще кажем, че да се говори, че путинският режим е приятелски на България, е вредно и опасно. Ако Путин успее, България ще има по-малко перспектива за развитие", заяви Иванов.

Според него е логично да започне разговор за допълване на коалиционното споразумение с приоритети от новата реалност, започнала след 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна.

"Всеки ще заявява позиции и накрая картината дали можем да работим заедно ще стане ясна. Тази картина трябва да започне да се случва публично - през ясни заявления от парламентарната трибуна. Декларацията ни е началото на план за действие. Трябва да излезем от междуличностните разправии", настоя лидерът на ДБ.

Относно КПКОНПИ той посочи, че се очакват разработките на ПП, за да бъдат обединени със законопроекта на ДБ.

Радев: Задълбочава се дефицитът на доверие към правителството

Радев: Задълбочава се дефицитът на доверие към правителството

Ценовата политика на "Булгаргаз" била извън икономическата и управленската логика

Иванов призна, че това отнема повече време от очакваното, но с 16 или с повече гласове ДБ ще работи приоритетът да бъде реализиран.

"Няма да се откажем от него. Критиките, че става бавно, са основателни. Важен е резултатът. Законопроект за КПКОНПИ ще има, лошо е, че ще бъде със закъснение", подчерта той.

По негови думи направеното от това управление е "крайно недостатъчно", но изтъкна, че кризите, с които това правителство се сблъсква, са по-големи от това, което се е случвало досега на правителствата.

Той все пак поясни, че това не е оправдание.

"Управляващото мнозинство не функционира добре и не дава достатъчна подкрепа на правителството, за да се справя по-добре. Говоря за формулиране на политически дневен ред от ясно изведени приоритети", отбеляза Иванов.

Борисов: Когато фактите говорят, промяната мълчи

Борисов: Когато фактите говорят, промяната мълчи

Никакви предсрочни избори, докато и последният българин не се разочарова, настоява той