В областите на Добричко, Долни Дъбник, Благоевградско и Габрово близо 100% от населението са гласували машинно. Данните представи омбудсманът Мая Манолова на дискусия на тема "Как да бъде успешно машинното гласуване на местни избори 2019?"

В Добричко с машина са гласували 96.8%, в Долни Дъбник - 92.7%, в Благоеврадско - 91.6%, в една от секциите в Габрово - 90.1%.

Според едно представително социологическо проучване на "Алфа Рисърч" дни преди изборите нагласите за гласуването на хората с машини са били 54%. 27.5% са гражданите гласували с машини в секциите, в което е имало машинно гласуване В София-град в 23-24 Районна избирателна комисия (РИК) 40% са гласували, в 25-ти район 36% са гласували с машини, в Габровска област процентът е 37, в Добричка област - 31%.

По време на евроизборите в 1139 избирателни секции е имало неотчетени преференции за кандидатите от различни листи - несъответствие между информацията, за гласуване с машината и крайният протокол, който е представил СИК. В 77 избирателни секции от общо 3 000 има разминаване в броя подадени гласове за определена партия от машините и от подадените с хартиени бюлетини гласове.

По думите на Манолова в протокола от машинното гласуване е показало 15 гласа за определена партия, а протоколът, който изготвя СИК представлява сборът между гласувалите за определена партия с машини и хартия е число, което е по-малко от тези 15 гласа с машини. Секционната избирателна комисия е написала неверен протокол, посочи националният защитник.

Не машините се издъниха на евровота, а СИК-овете, отсече омбудсманът

Не машините се издъниха на евровота, а СИК-овете, отсече омбудсманът

Манолова е притеснена, че се прави опит да се ограничи машинния вот

Припомняме, че по-рано днес в парламента Мая Манолова заяви, че не машините са се издънили на евровота, а СИК-овете. 

Припомняме, на 25 април стана ясно, че във ВАС е постъпила жалба срещу решение на ЦИК от 22 април 2019 г., с което е определен изпълнител за възлагане на обществена поръчка.

Поръчката е за наемане на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за машинно електронно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства по секционните избирателни комисии в страната.

Относно жалбата говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви пред общественото радио, че изборът на изпълнител за машинното гласуване е законосъобразен.

В коментар за откритата от Комисията състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка омбусмана Мая Манолова запита защо наемът на машините за гласуване е колкото цената им.

На 16 април изтече срокът, в който могат да се подават оферти за предоставяне на машини за гласуване. В срока за подаване на предложенията постъпиха три оферти - от "Български машини за гласуване" ЕООД, "Лекс.Бг" АД и от "Сиела Норма" ЕАД.

Единствено тази на "Сиела Норма" е отговаряла на условията - максималната прогнозна стойност на поръчката да е до 7.5 млн. лева без ДДС.

На 8 май 2019 г. правителството отпусна допълнителни 9 млн. лева на Централната избирателна комисия за осигуряване на машинното гласуване на европейските избори.

Научавайки за цената на машините за гласуване общественият посредник Мая Манолова запита защо цената на наема им е колкото цената за тяхната продажба.

От ЦИК увериха, че са спазили закона при избора на изпълнител на обществената поръчка за доставка на машини за гласуване.

Методическите указания за машинното гласуване бяха приети шест днипреди самия евровот.