"Снощното представяне на Волен Сидеров категорично беше позор за Народното събрание." Това заяви Даниела Дариткова на брифинг в централата на ГЕРБ, посветен на вчерашното шоу, което разигра лидерът на "Атака" Волен Сидеров в предаването "Референдум" по БНТ.

Дариткова искала да поднесе още снощи извинението си, че е станала свидетел на такова нещо, в което "е заложен авторитетът на парламента". Според нея поведението на Сидеров е именно удар върху авторитета на институцията Народното събрание. "Това беше личен негатив, но всички ние сме призвани да пазим авторитета на институцията - Народното събрание", коментира Дариткова.

Тя вярва, че снощната случка би могла да накара българския избирател внимателно да гласува на местните избори и да преценява внимателно, защото това е отговорност.

Захариева призна, че ГЕРБ търпят щети от поведението на Сидеров

Захариева призна, че ГЕРБ търпят щети от поведението на Сидеров

Той обаче не се държал по този начин при коалиционните срещи

Даниела Дариткова не отговори на въпрос дали поведението на Волен Сидеров е удар по управляващата коалиция, обяснявайки, че всеки носи отговорност за всяко поведение. По думите й коалицията е скрепена с коалиционно споразумение и там не са разписвали правила за поведение. Тя изтъкна, че отговорността трябва да бъде персонално позиционирана, а разговори за бъдещето на коалицията се водят в друг формат.

Парламентарния шеф Цвета Караянчева също заяви, че подобно поведение не трябва да се толерира. Ние сме различни политически сили и по различен начин водим кампанията си, коментира Караянчева, като припомни Костинбродската афера и как тя е била коментирана."Ние понесохме много негативи от това, но въпреки всичко бяхме победители. Такова поведение не бива да се толерира", призова парламентарния шеф.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев призна, че ГЕРБ са потърпевши от цялата работа, но подчерта, че те няма да водят кампания с компромати и "мръсна кампания". Според него когато това се случва, означава, че липсват конкретни идеи, цели и послания.

"Краят на кампанията е да гледаш хората в очите, а не да се гледаш в огледалото", каза вицепремиерът.

Волен Сидеров се чувства цензуриран и заплашва със съд БНТ

Волен Сидеров се чувства цензуриран и заплашва със съд БНТ

Кой колко пие и яде - спорът между партриотите вече

"Местните избори не са национална политическа интрига, а са избори. Ние се интересуваме от проблемите на хората, а не се опитваме да изменим националната политическа конюнктура, да правим революция и контрареволюция", заяви вицепремиерът и призова да не се очаква от кандидатите на ГЕРБ оплюване, защото това е технология на слабите. Изборите ще свършва, емоциите ще спаднат и управляващите наблягат на няколко сериозни теми.

При нас няма магьосници, чародеи и фокусници и всичко, което се поема като ангажимент е ясно как би могло да се случи, похвали се вицепремиерът.

Вицепремиерът припомни, че такова поведение като снощното от страна на лидера на "Атака" Волен Сидеров не се случвало за първи път. Случвало се е и по сутрешните блокове. "Това се връща, хората го виждат, деца го виждат и това поведение се копира, защото ако е позволено от политиците защо да не бъде позволено и на всички останали", критикува Дончев.

По думите на Дончев не само по БНТ, но и по която и друга телевизия, вербална или физическа агресия в ефир може да има само, ако се излъчва турнир по бокс, по борба или се пуска екшън филм. Според Дончев агресия иначе не би трябвало да има, а и всички политици "носим отговорност, когато зареждаме цялото общество с агресия".

Според него езикът на омразата е много изкусителен като инструмент - "колко си готин, когато нападнеш някого с остра тема". Дончев изтъкна, че такова поведение не само се копира, но и се връща.

Вероятно сбърках, смирен Сидеров за скандала в НАТФИЗ

Вероятно сбърках, смирен Сидеров за скандала в НАТФИЗ

За случая в НАТФИЗ споразумение с прокуратурата