Предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев вече е заведено в деловодството на администрацията на президента и се разглежда. Това съобщиха от президентската институция.

Както винаги досега, президентът ще се запознае с неговите аргументи и ще спази буквата на закона. Това написа вечерта във "Фейсбук" вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Много жалко ще бъде, ако големите приказки за сериозни реформи в тази област свършат с отстраняването на главния прокурор. Като че ли има надпреварване кой ще предложи по-гръмки промени. Да не стане така, че се правят промени заради определени личности, а не заради самото съдържание!?, написа още тя. 

Припомняме, вчера с 16 гласа "за" и 4 "против" Иван Гешев беше отстранен от поста главен прокурор.

Мотивът на ВСС за отстраняването му е уронване на престижа на съдебната власт чрез израза "политически боклук".

По-рано днес доц. Наталия Киселова заяви, че не може да се каже дали президентът ще има основание да отхвърли указа за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор, но има основание да забави, за да види какви ще бъдат сензационните разкрития, които се закани, че ще направи Иван Гешев.

От своя страна, съпредседателят на "Продължаваме промяната " Кирил Петков посочи, че ако не се опитва да излезе от реалните си конституционни правомощия, Радев трябва да издаде указа за отстраняването на Иван Гешев до края на седмицата.

Адвокатът Емануил Йорданов пък изрази предположение, че президентът би трябвало да подпише указа за отстраняването на Гешев в кратки срокове, тъй като, ако държавният глава забави много нещата, това ще увреди престижа му.

Междувременно от Страсбург самият Гешев заяви, че ще изчака решението на президента и на Конституционния съд и тогава ще говори.

Иван Гешев ще говори след указа на Радев и решението на КС
Обновена

Иван Гешев ще говори след указа на Радев и решението на КС

Зам.-правосъдният министър пък запознал евродепутатите с трескавата активност на Гешев