БСП предлага намаляване на учителската заплата до средната за страната във Визия за България. Така просветният министър Красимир Вълчев отговори на критиките на левицата за провалената ромска интеграция и за образованието. Той е категоричен, че механизмът за ромска интеграция чрез образование е успешен. Над 30 000 деца допълнително са записани на училище. Когато институциите работят заедно, има успех, отчете министърът.

Вълчев съветва критиците да се включат в един екип, който се опитва да върне децата в училище, за да видят колко е труден процесът.

Образованието е дългосрочният най-ефективният отговор на проблема с интеграцията на тези деца, изтъкна той. Червените, според него, не са разбрали, че част от проблемите са социално-културни и най-вече - отношението към образованието. Тук се изисквали целенасочени и дългосрочни мерки. Надявам се това да го разберат, защото образованието има нужда от приемственост в политиките, коментира министър Вълчев и подчерта, че образователната политика е най-важната за социално-икономическото развитие на страната.

Нинова установи провала на ГЕРБ при ромската интеграция

Нинова установи провала на ГЕРБ при ромската интеграция

Иска пълно прилагане на Наказателния кодекс

Той отново захапа левицата, припомняйки, че тя предлага безусловни помощи за ученици от 1 до 4 клас. МОН акцентира върху работата на учителите, защото именно те най-много работят с децата. Всички в системата искали делегирани бюджети.

Решение той вижда в няколко аспекта - задължително образование, мотивирани учители и ранно обхващане на децата в образователната система. Най-важният актьор е и ще остане учителят, изтъкна Красимир Вълчев.