Както виждате от година работя върху себе си. Така депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов отговори на искането на втората вълна на протест с искане за неговата оставка.

Част от движението на родители на деца с увреждания "Системата ни убива" протестират отново след като миналата седмица Народното събрание гласува Валери Симеонов да стане заместник-председател на парламента от групата на Обединените патриоти.

Валери Симеонов не вижда основателна причина на подава оставка от този пост. Самият той заяви, че не го желае и не се стреми към него, като в продължение на три месеца го е отказвал. Всъщност заемането на квотата от страна на ОП е станало по настояване на коалиционния партньор, (на ГЕРБ, бел.ред.). Валери Симеонов настоя, че така е по закон и правилник, а гласуването е минало изцяло по правилата.

По отношение на основния аргумент на протестиращите да му искат оставката - обидата от думите "кресливи жени" с "уж болни деца", Валери Симеонов посочи, че той вече е платил цената на тази реплика, подавайки оставката си от вицепремиерския пост преди една година. Той също така и се е извинил на майките, като това е излъчено и записано от всички телевизии.

Майките на деца с увреждания искат физиономията на Симеонов вън от политиката

Майките на деца с увреждания искат физиономията на Симеонов вън от политиката

В протеста се включи и Мая Манолова

Първата фаза на протестите беше успешна от тяхна гледна точка, посочи Валери Симеонов и добави, че е важно, че законопроектите трите, за които от "Системата ни убива" настояваха, са приети. Затова и той възприема настоящите протести като "втора фаза на моето демонизиране", което не е нито нормално, нито човешко. "Аз поех своята вина и си платих цената. Не съжалявам за това, че напуснах поста вицеипремиер", отсече лидерът на НФСБ и заяви, че не се стреми към никакви постове, тъй като е човек на възраст, постигнал достатъчно и успешен бизнесмен. Той увери, че възприема настоящата си позиция като отговорност и припомни, че е влязъл в Народното събрание с подкрепата на 320 хиляди гласа на български греждани.

"Аз съм малко по-различен в политически план. Използвам по-остри изрази", призна Валери Симеонов, заедно с това, че е чепат характер. Той е наясно, че езикът, който използва, предизвиква по-остри настроения срещу него. "Но какво да правя, такъв съм", репликира Симеонов. Той обаче заяви и че в обществото се обръща по-голямо внимание на изразните средства, отколкото на същината на това, за което говори. Според Симеонов с изразните средства и начина, по който говори, той скъсява разстоянието между проблема и зрителя, обществото.

На въпрос как приема и противопоставянето на ДПС спрямо себе си, Валери Симеонов посочи, че нападките идват конкретно от депутата Йордан Цонев. "Не искам да споменавам прякора му от Бургас, както виждате - работя върху себе си", коментира Валери Симеонов и обясни, че възприема нападките на Йордан Цонев като комплимент, но иска да подчертае, че самият той не може да бъде обвинен нито за злоупотреби, нито за корупция.

Караянчева подкрепи избора на Валери Симеонов за неин заместник

Караянчева подкрепи избора на Валери Симеонов за неин заместник

Не знаела какво влагат протестиращите в личността на Симеонов

На 20 ноември лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе избран за зам.-председател на Народното събрание. Той зае мястото на Явор Нотев, който вече не е част от "Обединени патриоти". Причината е, че депутатите от "Атака" напуснаха ПГ на "Обединени патриоти" и поискаха заличаването й.

Още тогава това предизвика остра реакция от страна на ДПС. На брифинг лидерът на движението Мустафа Карадайъ определи този избор като обида към парламентаризма. По думите му това било поредното падение на Народното събрание. По тази причина ДПС отказа да участва в заседанията на НС.

От ГЕРБ заявиха, че са подкрепили Симеонов заради трайна парламентарна практика. От АБВ определиха новия му пост като гавра. "Българска домашна ракия" пък подкрепи Симеонов.

Самият лидер на НФСБ заяви в парламента, че вижда политическа намеса в протестите срещу него.

Симеонов го няма, данъците остават

Симеонов го няма, данъците остават

Всъщност от утре управлението на държавата продължава и никаква реална промяна няма да има