Магистратите от Върховния административен съд (ВАС) отхвърлиха жалбата на фирмата "Българските машини за гласуване". От компанията протестираха срещу избора на "Сиела Норма" за изпълнител в обществената поръчка за осигуряване на 3 000 машини за гласуване за изборите за Европейския парламент на 26 май, съобщи БНР.

Припомняме, от ЦИК определиха за победител в процедурата за осигуряване на машини за 3 000 секции фирма "Сиела", защото единствена е отговорила на финансовото условие - да се вмести в бюджет от 7,5 млн. Лева. Другата причина ЦИК да предпочете "Сиела Норма" е защото отговаряла на техническите условия.

От "Български машини за гласуване" уверяват, че нито една от трите фирми, участвали в обществената поръчка, не отговоря на техническите условия. Два дни след решението на ЦИК от компанията обжалваха пред ВАС избора на своя конкурент.

"Фирма "Информационно обслужване", която е направила тези спецификации, ги е направила така, че те да не могат да бъдат изпълнени за седем дни", уверяват от компанията.

Те цитират името на Александър Станев, който е представител на "Информационно обслужване", който е автор на "тези ужасни технически изисквания".

"Бил Гейтс да дойде, за тези седем дена не може да ги вкара в машината", твърди Александър Чобанов, управител на "Български машини за гласуване" - компанията, която обжалва решението на ЦИК.

Дончев не знае да има проблеми при подготовката на изборите

Дончев не знае да има проблеми при подготовката на изборите

Полагаме всички усилия да има машинно гласуване, както пише в Кодекса

Тези твърдения не бяха приети от Ивайло Ивков - представител на ЦИК пред Върховния административен съд. Той смята, че жалбата не била основателна.

Освен фирмата-победител и фирмата, обжалващата процедурата, документи подаде и Lex.bg, но за победител беше обявена "Сиела Норма" с аргумент, че само тя отговаря на условието - максималната прогнозна стойност на поръчката да е до 7,5 млн. лева без ДДС.

Подадени са три оферти за машини за европейските избори

Подадени са три оферти за машини за европейските избори

Тегленето на жребия за номерата в бюлетината ще бъде извършено на 24 април

Говорителят на ЦИК Александър Андреев беше категоричен пред общественото радио, че са били спазени всички изисквания както на Закона за обществените поръчки. "Считам, че не би следвало нашето решение да бъде отменено - то е законосъобразно - за избор за изпълнител, но все пак нека да оставим съда на неговата преценка дали всичко е спазено като процедура или не".

Защо наемът на машините за гласуване е колкото цената им, пита Манолова

Защо наемът на машините за гласуване е колкото цената им, пита Манолова

Не е ли много 27 млн. лева само за наем на машините, пита Манолова