Темите газ и оръжие няма да съборят правителството. Това прогнозира пред БНР Васил Гарнизов, преподавател по антропология в Нов български университет.

"Защото по темата газ и оръжие ние сме в един голям глобален отбор и сме в центъра на терена", обясни той. 

ВМРО: В Столична община прикриват държавата за природния газ

ВМРО: В Столична община прикриват държавата за природния газ

Асен Василев щял да смени премиера Кирил Петков, а ГЕРБ се заигравали

Според него темата за вдигане на ембаргото за начало на преговорите на РС Македония за еврочленство също не може да събори правителството.

Относно спора между президента Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова Гарнизов смята, че Радев трябва да играе през някаква политическа партия.

Защо отказваме евтиния газ, питат от Газовата асоциация

Защо отказваме евтиния газ, питат от Газовата асоциация

Пламен Павлов недоумява защо да не се водят преговори с "Газпром"

"Казвайки Янев, разбираме и Радев. По начина, по който Радев действа, само слепва по-плътно Нинова към коалиционното споразумение.

С всяко действие, което той извършва, укрепва нейните позиции по начин, че тя да си поставя за цел това правителство да изтрае поне до местните избори, защото местните избори ѝ трябват", изтъкна антропологът.

Борисов объркан от омразата между Нинова и Асен Василев

Борисов объркан от омразата между Нинова и Асен Василев

Изненадан, че Корнелия Нинова иска да се възобновят преговорите с "Газпром"

Той е категоричен, че за политическото пространство на левицата в парламента, има страшно много претенденти.

Нинова трябва да е политически неразумна, за да напусне коалицията и да тръгне към парламентарни избори, подчерта Васил Гарнизов.

анкета

Задават ли се пак предсрочни избори?

Виж резултати

Да 61.6%

Да, а не трябва 15.3%

Не, писна ми 11.0%

Не, всичко е наред 10.4%

Нямам мнение 1.7%

"Нинова няма да направи крачка встрани от коалиционното споразумение, докато Радев ѝ диша във врата, докато Янев загрява, за да създава партия. На този терен се опитват да играят и Румен Петков, който напоследък е станал много активен, Мая Манолова, Татяна Дончева", обясни Гарнизов.

На 5 май ще бъде свикан Инициативният комитет за партията на Стефан Янев.

БСП напуска коалицията, ако МС изнесе оръжие за Украйна

БСП напуска коалицията, ако МС изнесе оръжие за Украйна

Предлага в актуализацията на бюджета да се включат допълнителни 100 млн. лв.

По думите му с подписа на Корнелия Нинова (в ролята си на министър на икономиката - б.р.), макар и непряко, за Украйна заминават боеприпаси всеки ден, подчерта анализаторът. Той смята, че икономическият вицепремиерът пази равновесие между участието в правителството и нагласите на избирателите си, което е "буквално на ръба на бръснача". В момента, в който вече не може да пази това равновесие, "партията ще ѝ вземе главата", смята антропологът.

Той смята, че Нинова от една страна иска да е част от една европейска и западна платформа, а от друга не иска да се скара с най-червено русофилски настроените си избиратели. "Тя това ще прави до края на мандата, колкото и дълго да продължи този мандат", предвижда преподавателят.

Предлагаме да ремонтираме военната техника на Украйна

Предлагаме да ремонтираме военната техника на Украйна

За военната помощ е добре да има конкретно запитване

В коалиционното споразумение не са се споразумявали да дават военна помощ за Украйна, припомни Гарнизов трите заседания на коалиционния съвет, на които нямаше постигнат консенсус.

"Каквото са се споразумели, се изпълнява. За което не са се споразумели, ще има плаващи мнозинства в парламента", каза Гарнизов.

Васил Гарнизов отбеляза, че в един период премиерът се е опитвал "да добави нова точка към споразумението", но това не се е получило. По думите му както БСП, така и ДБ няма да отстъпят и "истинският въпрос е дали това ще събори правителството".

Корнелия Нинова се пита къде е вдигнатият юмрук на президента

Корнелия Нинова се пита къде е вдигнатият юмрук на президента

ПП била създадена, за да убие БСП

Според антрополога сега президентът Румен Радев нямало да има втори мандат без Петков и Василев. Радев им даде легитимност и трибуна, но сделката беше взаимна, коментира още Гарнизов по повод нападките между държавния глава и лидерите на ПП.

"Колкото той помогна за тяхното влизане в парламента, толкова и те помогнаха за неговото преизбиране", каза Гарнизов.

Според него те са застанали като мост между лявата червена маса, която беше твърдото ядро на Радев и една по-рехава центристка и дясна периферия. "Пито-платено. Много дълго даже търпяха патерналистичното поведение на Радев Кирил Петков и Асен Василев", обясни Васил Гарнизов.