Възможно е държавата да притисне "Инерком" да прехвърли част от акциите си, заяви Георги Миков, бивш директор на Националната електрическа кампания (НЕК) пред БНР. Той е бил и част от управата на ЧЕЗ.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че дружеството "Инерком" е одобрено за покупка на активите на ЧЕЗ в България. Сделката включва "ЧЕЗ Електроразпределение", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Трейд", както и ВЕИ активи. "Енерго-про", която също имаше интерес, е предложила 300 милиона евро.

Гинка Върбакова заминава за Чехия

Гинка Върбакова заминава за Чехия

Борисов иска контрол над сделката ЧЕЗ

Купувачът "Инерком България" ЕАД е част от групата на "Инерком", която оперира на пазара от над десет години. Едноличен собственик е Гинка Върбакова. Тя е и член на УС на Българската фотоволтаична асоциация.

Koмпaниятa paзвивa пpoeĸти зa възoбнoвяeмaтa eнepгия и yпpaвлявa 3 фoтoвoлтaични пapĸa c ĸaпaцитeт нaд 100 МW. "Инepĸoм" инвecтиpa и в изгpaждaнeтo нa eнepгийнo eфeĸтивни жилищни и aдминиcтpaтивни cгpaди. Cтoйнocттa нa бизнeca нa гpyпaтa e oĸoлo 100 млн. лeвa, беше първоначалната информация.

Гинка Върбакова поискала закрито обсъждане в НС на сделката
Обновена

Гинка Върбакова поискала закрито обсъждане в НС на сделката

Собственичката на Инерком влезе за среща с Борисов

Бившият директор на НЕК Георги Миков призова да се помисли защо големите чуждестранни компании се оттеглят от страната ни. "Жалкото е, че се сещаме, след като станат факти тези неща. От друга страна казваме, че държавата ще бъде най-добрия стопанин. Ако по този начин реагираме, не виждам с какво доказваме, че тя ще бъде най-добрия стопанин", каза Миков.

Според Миков стойността на сделката е много по-висока от цифрите, които се споменават в публичното пространство. По думите му тя е около 800 милиона евро, а в медийното пространство се споменават около 300-320 млн. евро.

"Тези 800 милиона трябва да бъдат платени чрез финансиране от различни източници - или от "Инерком", или от, сега вече разбирам, и желанието на ръководството на държавата да се участва под някаква форма. Състоянието на българските енергийни дружества със сто процента държавно участие не е цветущо, не знам откъде те ще намерят средства, за да финансират това нещо", заяви Миков.

Радев разтревожен, че демократичните механизми са безсилни пред сделката "ЧЕЗ"

Радев разтревожен, че демократичните механизми са безсилни пред сделката "ЧЕЗ"

"Хаотичните действия" на правителството също тревожат президента