Президентът Румен Радев е разтревожен след "хаотичните действия" на правителството. Това стана ясно от лаконичния коментар на държавния глава, който взе участие в церемонията по награждаването на отличените в конкурса на PWC за есе на тема Твоите 25 причини да избереш България.

Президентът изрази тревогата си и че до този момент службите не са работили по казуса с продажбата на ЧЕЗ България.

Гинка Върбакова заминава за Чехия

Гинка Върбакова заминава за Чехия

Борисов иска контрол над сделката ЧЕЗ

По думите на държавния глава е нормално в момента да витаят тревоги, а ситуацията не може да се оправдава в името на комфорта на управляващите.

"Тревожното е, че демократични механизми за контрол се оказват безсилни", посочи Румен Радев.

По темата за решението от тази сутрин, държавата да се намеси и да участва в контрола над електроразпределителното дружество, Румен Радев коментира, че очаква отговорно решение, което да е в интерес на държавата и гражданите.

Това обаче не отменя въпросите защо се стигна до тук.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова се срещнаха в Министерски съвет. На срещата Борисов заявил желанието да има пълен контрол над сделкатаНа брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Тя отказа да даде информация за банките, които финансират сделката, позовавайки се на конфиденциална информация.

Министърът на финансите Владислав Горнаов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, за да се включи в купуването на ЕРП-то.

Горанов: Има воля и пари държавата да участва в сделката за ЧЕЗ

Горанов: Има воля и пари държавата да участва в сделката за ЧЕЗ

България ще иска контролен дял

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Бабиш обещал съдействие за разговори, ако България реши да купува ЧЕЗ

Бабиш обещал съдействие за разговори, ако България реши да купува ЧЕЗ

Надзорният съвет на ЧЕЗ също искал информация за

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се. Впоследствое от правителствения пресцентър суобщиха, че чешкият премиер е обещал съдействие, ако България прояви желанив да участва в сделката.