От третата по големина партия в парламента "Възраждане" са отворени за разговори с ПП/ДБ, както и с всяка друга политическа сила, която има идеи за промени в Конституцията. Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от партията на Костадинов Петър Петров.

До момента обаче "Възраждане" не са били канени на разговор. "Ще присъстваме на всички срещи, защото това е парламентарната демокрация, но се надявам техни представители да не нахълтват пак в нашата стая. Отворени сме към дебат с всички парламентарни сили", каза Петров.

ГЕРБ не казват дали пак ще искат следствието да е отделно от прокуратурата

ГЕРБ не казват дали пак ще искат следствието да е отделно от прокуратурата

Ще анализират мотивите на ветото на президента Радев

Три варианта - контрол на действията на обвинител номер едно, орязване на правомощията му или премахване въобще на института главен прокурор. Това, очерта народният представител, са трите варианта, върху които може да се работи в рамките на сериозен дебат, без да се ангажира кой от трите ще подкрепи партията му.

Петров коментира и наложеното от президента Радев вето върху промените в Закона за съдебната власт, които извадиха следствието от прокуратурата. Промените бяха предложени именно от "Възраждане" и бяха подкрепени от ГЕРБ и ДПС на второ четене в зала.

"Предлагаме следствието да стане независимо от прокуратурата от три парламента, продължаваме да работим за това. Сега законопроектът ще бъде разгледан отново в правна комисия и ние ще защитаваме нашата позиция. Ще направим и съответните допълнения, за да възстановим механизма, по който следствието работеше преди 2009 година и да покажем, че мотивите на президента, че това е крачка назад от поети ангажименти. Някой да ми каже след като поехме тези ангажименти и направихме следствието зависимо това до какво доведе? Прокуратурата овладя следствието и го използваше за всякакви политически поръчки."

До 10 дни ПП/ДБ уточняват какво точно ще променят в Конституцията

До 10 дни ПП/ДБ уточняват какво точно ще променят в Конституцията

"Възраждане" и ИТН също ще бъдат поканени на разговори