Партиите отиват на пети поправителен изпит, а не на предсрочни избори, а настоящият парламент оставя в историята два знакови успеха и два знакови неуспеха. Така обобщи в заключителната си декларация в последния ден на 48-то Народно събрание председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Първият знаков успех е приетото единодушно решение, което задължи правителството да предоговори Плана за възстановяване в частта енергетика. Още миналото лято "Възраждане" каза, че в Плана има условия, които заплашват с ликвидиране на българската енергетика, най-вече на българските ТЕЦ-ове. Когато го казахме, ни обвиниха в лъжа, казаха, че не е вярно, оказа се вярно", направи ретроспекция той.

Вторият успех на настоящия парламент - приетата в последния ден декларация по инициатива на "Възраждане", осъждаща насилието срещу българите в Република Северна Македония, внесена след побоя на македонския гражданин с българско самосъзнание Християн Пендиков и гласувана от парламента днес.

САЩ призовават България и РСМ да се помирят

САЩ призовават България и РСМ да се помирят

Според Вашингтон бъдещето на Скопие е в ЕС

В негативен план - знаков неуспех е неслучилата се за пореден път съдебна реформа. "Бойкотирана, между другото, още по-знаково, от тези, които са превърнали тази съдебна реформа в свое знаме и символ-верую. Защото на две знакови гласувания в последните седмици от двете формации, които най-много защитават демокрацията - така наречената "Демократична България" и "Продължаваме промяната", не пропусна да се обърне към "градската десница" Костадинов.

Вторият знаков неуспех пък, смята народният представител, е, че нито една друга партия не е откликнала на призивите и инициативите на "Възраждане" за "запазване на финансовата независимост" на България и запазването на българския лев.

анкета

Каква оценка давате на 48-то НС

Виж резултати

Отличен, свърши много работа 4.6%

Добър, макар и да не излъчи кабинет 2.3%

Среден, много шум за нищо 9.6%

Слаб, и на хартия 19.3%

И оценка не заслужват 64.2%

153 000 подписа са събрали вече от формацията за искането им за референдум за отлагане на приемането на единната европейска валута до 2043 година за 3 седмици, отбеляза Костадинов. "С тези темпове в оставащите 9 седмици ще имаме събрани 600 хиляди подписа, поне. При условие, че за да бъде този референдум задължителен, са нужни 400 000 подписа", оптимист е партийният лидер.

Костадинов: Референдум за еврото ще има напук на душманите

Костадинов: Референдум за еврото ще има напук на душманите

Никакви очаквания няма Костадинов към новия служебен кабинет