Като науместна определи визитата на премиера Кирил Петков в РС Македония точно в утрешния ден дипломатът и международен анализатор Велизар Енчев пред БНР.

"Преди пет дни от канцеларията на държавния глава на Македония Стево Пендаровски, че планира да проведе среща със сепаратистката организация ОМО "Илинден". Това е погазване на договора от 2017 година и на червена линия, поставена в рамковата позиция на нашето правителство от 2019 година... Само заради това посещението утре трябва да бъде отложено", категоричен е Енчев.

Захариева: Посещението на Кирил Петков в РСМ е прибързано

Захариева: Посещението на Кирил Петков в РСМ е прибързано

Тя съветва управляващите да не искат иставки на прокурори от парламента, а да действат законодателно

По думите му, главният проблем в българо-македонските отношения е престроената ни история и македонизираното българско културно-историческо наследство.

Той е категоричен, че сформирането на пет работни групи няма да се преодолее главния проблем.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

"Главният проблем е историята. Натискът от САЩ и Европа е друга тема, но това не е нищо ново от последните 70 години. Вече допуснахме генерална грешка през 2017 година, когато дадохме съгласието си за членството на Македония в НАТО", каза Енчев.

Според него политическият оптимизъм на Кирил Петков граничи с наивизма. "Трябва да си много наивен, изобщо да не познаваш историята, за да смяташ, че за 6 месеца можеш да разрешиш проблеми, нерешени през последните 100 години", категоричен е дипломатът.

Историк определи като грешка думите на Петков, че с РСМ започваме "наново"

Историк определи като грешка думите на Петков, че с РСМ започваме "наново"

Иван Илчев: С термини може да отворим вратата за натиск

Припомняме, България и РС Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

И преди създаването на комисията, а и след това българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски набези. Българските военни гробища и паметници са системно унищожавани още през Югославския период. Независимо от огромния брой издадени български паспорти, българите в Македония нямат равни права с останалите граждани.