Посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е прибързано, тъй като все още нямат правителство. Това заяви пред БиТиВи Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ и бивш външен министър.

КСНС при президента по темата за Северна Македония, според нея, е бил излишен. Страната ни трябва да настоява за изпълнение на договора за добросъседство, по мнението й.

По договора има редица програми за изпълнение. Не трябва да спираме да се опитваме, но това е международен двустранен договор и той трябва да се изпълнява и от другата страна, смята Захариева.

Тя не очаква новина от визитата на премиера Петков в Северна Македония. В отнетия допуск до класифицирана информация на Сотир Цацаров тя вижда опит той да бъде отстранен преди промяна в закона за КПКОНПИ.

Захариева обясни още, че оставка на прокурор -главен или редови- не се иска от парламентарната трибуна. Депутатът от ГЕРБ съветва управляващите като искат оставки да действат законодателно.

Кирил Петков заминава за РСМ на 18 януари
Обновена

Кирил Петков заминава за РСМ на 18 януари

С него тръгват външният министър Генчовска, транспортният Събев и зам.-председателят на НС Вигенин

Припомняме, България и РС Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

И преди създаването на комисията, а и след това българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски набези. Българските военни гробища и паметници са системно унищожавани още през Югославския период. Независимо от огромния брой издадени български паспорти, българите в Македония нямат равни права с останалите граждани.

Даниел Митов: Петков е твърде нетърпелив да отиде в Скопие

Даниел Митов: Петков е твърде нетърпелив да отиде в Скопие

Скопие обяви съвместно заседание, "Дондуков" 1 не знае