Ако не се справя, аз съм горд човек, ще се оттегля. Така отговори вече като председател на 48 Народно събрание депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов на въпроса дали ще прочете и научи правилника за работа на Народното събрание. Въпросът му бе зададен от депутата от ПП и бивш вицепремиер Калина Константинова.

Рашидов поясни и че "прекрасни хора" са му били избрани за заместници и ако не се справя е убеден, че те ще му помагат. Заяви готовност и да се приеме "ротационен принцип" като работа.

Иначе за избора си за шеф на парламента, което се случи вчера, на третия първи ден от дискусията на Народното събрание и със спиране на часовника с гласовете на четири партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход", Вежди Рашидов бе категоричен: "Това не ми е детска мечта." Усеща обаче обичта на хората - "Хората наистина ме обичат", заяви Рашидов и даде като пример над 400 SMS, които получил по телефона.

БСП, ГЕРБ, ДПС и БВ събраха 139 гласа за Вежди Рашидов за шеф на 48-о НС

БСП, ГЕРБ, ДПС и БВ събраха 139 гласа за Вежди Рашидов за шеф на 48-о НС

Основен аргумент "за" кандидатурата на Рашидов бе неговата възраст

Приел номинацията в името на хората и на третия ден, когато видял в залата, че "започна вразумяването". Иначе параграф 22, в който влязъл парламентът, започнал да става обиден за българския народ. "Ние сме народни представители - идва от думата народ, това се забравя като се влезе в тази зала", коментира Вежди Рашидов.

"Опитът ми ще бъде да ги обединявам партиите в парламента, за да работят в полза на хората", обеща отново Вежда Рашидов. На въпрос колко време живот очаква да има 48-о Народно събрание, Рашидов посочи "времето е в ръцете на хората", но и не може безкрайно да се "опъва един ластик около шията на хората". "Идва тежка зима, думите, а не плюенето трябва да преобладава. Театър имаме достатъчно, с добри артисти, работата на народните представители е да работят в полза на хората."

Вчера вечерта получил поздравления от Борисов. "Най-лесно е да се работи с Борисов, той е сговорчив човек, човек отворен към диалог", обясни Рашидов и увери, че твърденията за авторитарно поведение на лидера на ГЕРБ са мантра. Депутатът от ГЕРБ заяви и че политиката на партията се провежда от много хора, а не само от Борисов.

Рашидов обясни и мнението си от преди няколко дни, че ако не поканим руския посланик Елеонора Митрофанова на първото тържествено заседание на Народното събрание, е обявяване на война с личното си мнение. Той обичал руския народ и култура, но не одобрявал политиката на Путин и не обичал войната, но "глас Божи, глас партиен" и "какво ми пречи да се подчиня на партийното решение". Така би реагирал и при решението, което се очаква да влезе за разглеждане в Народното събрание за предоставяне на оръжие на Украйна. Вежди Рашидов е противност да се изпращат" оръжия на смъртта", но "ще се подчиня на решението и държавната политика".

Москаленко се надява новият парламент да даде военна помощ на Украйна

Москаленко се надява новият парламент да даде военна помощ на Украйна

Идеята за ремонт на украинска техника в България не е била реализирана

Никога не съм работил една секунда в "Мултигруп", заяви Вежди Рашидов по отношение на актуализирането на тази част от биографията му от 90-те години на миналия век. Познавал Илия Павлов още от времето на социализма, когато шефът на "Мултигруп" е работел в Министерство на културата в студио "Време". "Аз приятели не предавам", отсече Рашидов и припомни, че и до този момент Илия Павлов не е осъден за нищо.

"Аз биография на други хора не съм изграждал" - Така Рашидов коментира и нападките от страна на шоумена и лидер на останалата вече извън парламента партия "Има такъв народ", Слави Трифонов. Напротив - Слави Трифонов изкарал пари от неговия сатиричен образ и то на база болестта му, обясни Вежди Рашидов. А на въпрос как би коментирал тезата отново на Слави Трифонов, че е време за референдум за президентска република, председателят на парламента отсече, че това не го решава Слави Трифонов, а си има народ от над 6 милиона".

Борисов: Референдумът ще е най-новото шоу на Трифонов

Борисов: Референдумът ще е най-новото шоу на Трифонов

Лидерът на ИТН е имал шанс да управлява, посочи той