Служебният министър по регионално развитие и благоустройство Виолета Коритарова е категорична, че последните 600 м. участък от АМ "Струма" ще бъдат завършени до началото на летния сезон. Това стана ясно днес в ефира на NOVA.

По въпросите за други магистрали, важни за следващите месеци, министърът увери, че по магистрала "Тракия" не са предвидени ремонти през този летен сезон. Въпреки това тапите по маршрута София-Бургас са започнали още преди началото на лятото. Виолета Коритарова посочва още, че настилката в участъците в близост до Ямбол и Сливен е лоша, но потвърждава, че ремонтът ще изчака да премине сезона и ще се задвижи наесен.

За маршрута София-Варна, като проблемен от години, министърът посочва, че дейностите по изграждането на магистрала "Хемус" са възстановени. Към момента строителните дейности са размразени, но след като 3 години не се е работело по обекта сега трябва да се санират тези участъци, за да се превърнат в строителен обект, който беше наличен към 2021 г., разяснява Коритарова.

По нейни думи след това ще започне "същинското строително", като дейностите ще се изпълняват в сроковете по договорите. Тя уверява още, че ремонтите по тунелите Топли дол и Правешки ханове ще бъдат завършени скоро, с цел да бъде възможно пътуване през тях по време на сезона.

17 км. от "Хемус" ще бъдат готови до края на 2024 г., посочва министърът, като добавя, че до 2026 г. се предвижда да бъде завършено строителството на участъка до Плевен. Според нея ако работните дейности не са прекъсвали през последните 3 години, вече сме щели да имаме магистрала поне до Плевен.

Регионалният министър нареди спешен анализ за състоянието на пътищата в страната

Регионалният министър нареди спешен анализ за състоянието на пътищата в страната

Виолета Коритарова разпореди също обезопасяване на рисковите кръстовища

Не ги възстановявам аз възлаганията по строителството на "Хемус", това е дейност още на Андрей Цеков, посочва тя. Според министъра е възможно държавата да загуби над 2 млн. заради забавянето на договора за магистралата, тъй като има вероятност средства да не бъдат възстановени по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Важно е да работим по проекта, за да бъде осъществен, заключва министърът.

Нашите анализи показват, че няма да се задълбочи кризата при преминаване на Дунав мост - Русе. 70 години съоръжението не е ремонтирано, няма как да губим повече време. Няма да са преминава по-бавно, това показват нашите изчисления, уверява Виолета Коритарова. Според нея в дадени моменти е възможно да има забавяне, но "такова сложно съоръжение няма как на части да бъде ремонтирано". Тя не очаква големи тапи в първата година на строителството, като посочва и предвидените фериботни линии, които ще поемат част от трафика за следващите две години.

По темата за вътрешния одит на МРРБ, при който бяха открити нарушения за 2 млн. и половина лв., Виолета Коритарова заяви, че констатациите не са нейни - те са били посочени и записани във вътрешния доклад.

МРРБ одобри обновяване на инфраструктурата в 29 общини

МРРБ одобри обновяване на инфраструктурата в 29 общини

Виолета Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на обекти на обща стойност 122.1 млн. лв.

Всичко, което зависи от МРРБ, се прави в срокове, заяви Виолета Коритарова по въпроса за изграждането на Националната детска болница. Тя сподели, че в момента министерството се старае да съкращава сроковете за проверка на документите и работи в тясно сътрудничество в министерството на здравеопазването.

За съкращаване на процеса на събаряне и след това на изграждането на болницата тя не може да даде точни срокове - според министъра има много да бъде разрушено, за да бъде разчистен терена. Ще направят всички усилия, за да съкратят сроковете, смята министърът, именно затова е днешната среща, свикана от премиера Димитър Главчев.

По изграждането на последната част от Околовръстния път в София се наблюдава забавяне от страна на Столична община. Ние имаме готовност за назначаването на работна група, посочи още Виолета Коритарова. Този участък е един от основните въпроси, свързани с изграждането на Националната детска болница, тъй като засега достъпът до предвидената ѝ територия е труднодостъпен.

Връзката към болницата ще бъде изградена оптимистично до 2 години или 2 години и половина, уверява министърът.

Основна тема към момента са също изборите 2 в 1. На въпрос дали избирателните списъци са актуализирани, дали са "изчистени", Виолета Коритарова категорично не приема идеята за "мъртвите души", за несъществуващите избиратели в списъците.

Националната база данни се актуализира всеки ден, това, което е там, е и в списъците, заключи министърът.

Последната актуализация се предвижда на 4 юни, по нейни данни, когато ще бъдат подадени последните заявления за упражняване на избирателно право на гражданите по настоящ адрес.

ЦИК съветва да проверим дали не сме попаднали сред заличените избиратели

ЦИК съветва да проверим дали не сме попаднали сред заличените избиратели

Предстои да се определи санкцията срещу Николай Денков