"Това, което се случва в момента в Украйна, е катастрофа за света". Това коментира пред БНР-Пловдив международният наблюдател Владимир Чуков.

"Аз съм от тези, които смятат, че Третата световна война започна в чисто икономическия й вид", каза Чуков, позовавайки се украинските данни, според които войната на Русия в Украйна досега е нанесла щети за 119 милиарда долара.

Според Владимир Чуков движението на цените на петрола ще зависи основно от поведението на картела ОПЕК( Организацията на страните износителки на петрол).

ЕС няма да налага санкции на руския газ и петрол, доволен Орбан

ЕС няма да налага санкции на руския газ и петрол, доволен Орбан

Енергийните доставки за Унгария били подсигурени

"Ако американският президент Байдън преди около година не беше се скарал със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и ако САЩ бяха по-гъвкави в политиката си спрямо Иран и страните от Персийския залив, нямаше да се стигне дотам Мохамед бен Зайед (престолонаследник на Абу Даби, което е част от ОАЕ), да бъде в тотален разрив със САЩ. Саудитска Арабия и ОАЕ са единствените, които могат да вдигнат съществено производството на петрол. Ако това не се бе случило, Путин нямаше да предприеме тази агресия", смята Владимир Чуков.

По думите му преговорите (между Русия и Украйна) досега се провалят, защото "агресорът очевидно се провали в своите планове".

По думите му тактическото забавяне всъщност не е толкова тактическо, защото днес четем за масово прехвърляне на чужденци, дори редовна армия от Сирия, в Украйна. "Това идва да покаже, че просто Путин не е очаквал такава съпротива", коментира Владимир Чуков.

Байдън: САЩ няма да водят Трета световна война в Украйна

Байдън: САЩ няма да водят Трета световна война в Украйна

Но САЩ и съюзниците ще защитават всеки сантиметър от територията на НАТО

Той е категоричен, че Путин води войната в Украйна по същия безскрупулен и вероломен начин, както и в Сирия.

"В Сирия също бомбардираха болници и детски градини и твърдяха, че там са настанени джихадисти. Сега това се повтаря, само че тук твърдят, че в обстреляните сгради са били неонацисти, батальонът "Азов", обясни анализаторът.

.