В София пред Паметника на революционерите от Македония, Одринско и Тракия се отбелязаха 125 години от основаването на ВМРО.

В словото си вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че от създаването си до сега организацията се бори за отстояването на историческата истина за българщината в Македония.

Нито един българин, където и да се намира по света, не бива да бъде мачкан и да бъде каран насила да се чувства друг освен българин, отсече Каракачанов.

Той подчерта, че ВМРО твърдо се противопоставя на опитите да ни наложат чужди, небългарски ценности и заяви, че нямаме нужда от такива, защото разполагаме със свои: уважение към език, народ, семейство и родина.

Всичко останало е на следващо място, категоричен е вицепремиерът.

По отношение на ориентацията на ВМРО той се позовава на думите на Тодор Александров от 1920 г. :"ВМРО не обръща своите погледи нито на изток, нито на запад, ни другаде, тя разчита предимно на своите сили, не става оръжие никому и не ще позволи никой да си служи с нейното име и престиж за лични или други цели. Досега тя е показала и ще докаже това и в бъдеще, че в своите дела изхожда от интересите на борческа Македония и българското племе".

Каракачанов заяви, че с влизането на ВМРО в управлението преди година и половина нещата започват да се случват, но не и с желаните темпове.

Лидерът на организацията е категоричен, че вътрешнокоалиционните разправии са загуба на време и уверява, че ВМРО продължава пътя, който е следвала в последните 125 г.

Вървим смело напред, заяви Каракачанов.

Той завърши словото си с думите, че във ВМРО не се влиза заради пост и облага. Водеща трябва да е българската национална кауза.

Снимка 385105

Източник: ВМРО

Организационният секретар на ВМРО и народен представител от Обединените патриоти Юлиан Ангелов на свой ред говори пред събралото се множество за приемствеността на каузата и идеалите на ВМРО.

Ангелов изрази задоволството си, че за годишнината на ВМРО са се събрали българи не само от днешните граници на България, но и от Западните покрайнини, Македония, Украйна и Молдова.

Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт, заяви, че навремето никой не е предполагал, че шестимата основатели на ВМРО ще разтърсят цялата Османска империя. Историкът припомни, че на първия устав и правилник на организацията пише "Български македоно-одрински революционни комитети", което ясно определя какви хора са организирали и участвали в Илинденското въстание и какви хора са живели по тези земи - българи.

На Паметника на българските революционери от Македония, Беломорска и Одринска Тракия бяха поднесени цветя и венци.

Снимка 385097

Източник: ВМРО

Каракачанов не иска да е повече синя каска

Каракачанов не иска да е повече синя каска

Ако някой иска да се кара, нека го прави...