Има една черта, от която нататък АБВ е заявила, че повече не може да бъде съучастник на такъв тип управление. Това коментира ден преди конгреса на АБВ Румен Петков в ефира на Нова телевизия.

Какво например, се случва в енергетиката, пита той, като припомняме, че според ГЕРБ една от причините за излизане на АБВ от коалицията е енергийната политика на управляващите.

Защо нямаме отговор на въпроса за това имали ли сме командирована делегация в Китай, която води преговори за изграждане на нова ядрена мощност? С какъв мандат е била тя? Има ли делегация в Япония, която води преговори за смяна на турбина в централа в „Марица-Иизток“ на огромна цена? Ние не искаме да участваме в едно брутално вдигане на цените на услугите, предлагани от енергийния сектор, изтъква Румен Петков.

А какво става в сектора на външните ни работи, защо ни трябва този системен сблъсък с Русия? Кой го диктува и какво го налага, продължава с въпросите си зам. председателят на партията.

Той обяви за мантра говоренето на ГЕРБ, че „сега ни трябва една стабилност, само защото ние сме на власт”, изтъквайки, че това не е работещо за България.
Трябва да ви кажа, че премиерът трябва да може да прави разлика, каквато той като че ли не съумява – между почтеността на АБВ и състоянието на ДСБ, изтъква Петков.

По думите му, на всички представители на АБВ във властта е прозвънено: “Утре до осем часа ви чакаме оставките“. Е, те вечерта в шест няма на кого да ги подадат. Все пак зам.-министър Нина Найденова беше в Китай на официално посещение. Какво означава тази припряност, пита Петков.

Казали сме, ще се изтеглим! Ние сме нормални, почтени хора, когато кажем „А“, знаем как продължава останалата част от азбуката, уверява той.

Той коментира номинацията на Росен Плевнелиев за втори мандат от страна на лидера на ДСБ Радан Кънев, която не е консултирана с никого дори и с номинирания, като друг ясен показател за политическата нестабилност, обхванала редиците на дясната формация, която обаче се толерира от премиера Бойко Борисов.

Това с номинацията на Плевнелиев е естествено развитие на тази политическа шизофрения, която води до допълнително отвращение на българина от политиката, убеден е бившият вътрешен министър.

Според Румен Петков в ГЕРБ се опитват да легитимират намерението на Борисов да се кандидатира за президент.

По думите му сценариите са три. Единият е Цветанов да се опита да направи Борисов президент, за да яхне партията ГЕРБ.
Другият е Борисов наистина да иска да стане президент и да се опитва да обясни това на широката публика „на гърба на Румен Петков или на когото и да е”.
И третият вариант е, че ГЕРБ разбира наистина, че нямат друг сериозен кандидат и да търси легитимацията на Борисов, защото Плевнелиев е кандидат на ГЕРБ и е тотален провал.

Румен Петков е убеден, че едно участие на президента Първанов или на Ивайло Калфин в президентските избори в много голяма степен би дало шанс за радикална промяна на атмосферата в България, за радикална промяна на политическата култура, на политическия диалог.

Защото, по думите му, през последните пет години чрез президентската институция, ние като държава сме загубили много и най-вече авторитета, който имахме като лидер на Балканите.

Трябва да е ясно, че когато ти като президент искаш да формираш лидерски позиции, когато искаш да правиш политики, това не става някак си, през нищо незначещи разходки тук или там, заключава Петков.