Временно спряха изборния процес в една от секциите в Бурса, след като избирателите нахлуха вътре, съобщи Нова телевизия. Полицията се намеси и освободи входа на секцията.

Около 50 души, които чакаха пред училището да гласуват, бяха натоварени в автобус и извозени към друго място за гласуване, в което чакащите били по-малко. 10 минути по-късно гласуването беше възстановено.

По-рано сутринта в същата секция полицаят, опитал се да въведе ред, бил съборен на земята от хората, които искаха да влязат вътре.

Припомняме, че в секциите в чужбина гласуването става по-бавно. Причината е, че хората, които не са в списъците, трябва да попълват декларацията си за гласуване само вътре в Секционните избирателни комисии.

Това доведе до образуване на две опашки от чакащи пред една и съща секция - едната за попълване на декларация, и втора - за гласуване. Причината е, че тези декларации се обработват ръчно след полагане на подпис от избирателя върху декларацията пред членовете на СИК.

По-рано бяха заснети начините, по които се дават напътствия на хората как да си напишат имената на български език. Един от застъпниците в Бурса - кмет на една от общините в Бурса, откачил образеца на бюлетината, залепен пред избирателната секция и го изнесе навън с обяснението, че искал да покаже на хората каква грешка не бива да допускат.

По думите му често хората пишели номера на партията, която подкрепят в местата, които са оставени за печат и така допускат грешки. Изнасянето на образец на бюлетината и документи, които са към документите за гласуване, е изрично забранено.

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски не е в Турция. Тя се намира все още в България. По информация на външно министерство, тя ще се върне в Турция, когато приключи официалните ангажименти у нас. Преди дни премиерът Огнян Герджиков обясни, че Нейнски ще бъде в Турция по време на изборите.

А опашки от избиратели в Бурса има още от 6:30 часа сутринта, включително пред Консулската ни служба в Бурса.

Междувременно кореспондентът на Дарик от Турция предаде, че в пиковете часове се очаква повече хора да отидат да гласуват. Право на глас в Бурса имат 50 000 хиляди души, а секциите в града са общо 8.

Турция е страната с най-висока избирателна активност в чужбина към 10 часа. Как върви гласуването в Турция. На тези парламентарни избори секциите са със 101 по-малко, в сравнение с последните парламентарни избори през 2014 година.

Най-много избирателни секции зад граница в страни извън територията на ЕС са разкрити в Турция и САЩ. В южната ни съседка на този път воля да гласуват са заявили рекорден брой души - повече от 19 хиляди. В сравнение с последните президентски избори, когато заявленията бяха над 8 хиляди, а на предишните парламентарни през 2014 година - над 9 хиляди.

По искане на българските власти има осигурена допълнителна охрана по всички секции на територията на Турция. Генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов заяви, че са в непрекъснат контакт с местните власти.