Назначиха Янко Топалов за заместник-министър на икономиката и индустрията в служебния кабинет на Гълъб Донев. Информацията е от МС.

Със заповед на премиера Гълъб Донев за заместник-министър на икономиката и индустрията е назначен Янко Топалов. Той има богат опит в държавната и общинската администрации. От 2021 г. до момента Топалов е бил заместник-кмет на община Чирпан.

Бил е секретар на Междуведомствената комисия по извънредни ситуации и заместник-председател на Държавна агенция "Гражданска защита" към Министерския съвет. От 2008 г. до 2015 г. е главен секретар на Върховния касационен съд на Република България.

Завършва магистърска степен по право в СУ "Свети Климент Охридски". Преминава множество специализации - в Стокхолм, Дъблин, Хага, Москва, Киев, както и квалификация по административно, международно, търговско и наказателно право. Притежава докторска степен по философия. 

Твърденията за чадър в МВР върху трафика на мигранти - пресилени според Рашков

Твърденията за чадър в МВР върху трафика на мигранти - пресилени според Рашков

Да не се избързва с въпроси с политически оттенък, иска бившият вътрешен министър

Междувременно от МВР продължават рокадите на регионално ниво. Със заповед от вчера, 29 август 2022 г., на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев бяха сменени шефовете на РДВР Хасково и Пазарджик. За тези смени в МВР нямаше официално съобщение.

За директор на хасковската дирекция на МВР е назначен старши комисар Атанас Ненков. Той е с дългогодишен професионален опит в системата на вътрешното ведомство. Започнал е в системата на МВР през 1996 г. и до 1999 г. е работил в сектор "Икономическо полиция" и "Борба с организираната престъпност". След излизане от системата за 2 години отново се завръща на служба като началник на РУ-Хасково, а през 2007 г. е е назначен за директор на ОД на МВР Хасково, която длъжност е изпълнявал до 2009 г. От 2014 г. до момента е началник отдел на "Охранителна полиция".

Магистър е по специалността "Право" и магистър по специалността "Счетоводство и контрол" в УНСС-София.

Новият шеф на полицията в Пазарджик е старши комисар Иван Зеленков. Той идва на мястото на старши комисар Петко Шотлекову който е преназначен на ръководна длъжност в РУ Панагюрище.

Иван Зеленков доскоро е бил директор на ОДМВР - Перник, роден е на 09.02.1973 г. Женен е и има двама сина.

В системата на МВР е назначен през месец октомври 2002 г., като разузнавач в сектор "Криминална полиция" при Първо Районно управление "Полиция" в Перник. Преминал през всички етапи на кариерата, като е бил началник на Първо РУ - Перник, РУ - Трън и Второ РУ в Перник. Бил е също зам.-директор, а през 2017 година става и директор на ОДМВР-Перник.

Зеленков е завършил и Военна академия "Г. С. Раковски" - София и е магистър по Национална сигурност и отбрана. Има още една магистърска степен, придобита в ЮЗУ "Неофит Рилски" гр. Благоевград, както и множество професионални курсове. Сред тях е и обучение в гр. Будапеща, Унгария в 97-ма сесия на Международната академия за правоприлагане (ILEA) на тема "Правоприлагане и развитие на лидерството" от 27 октомври - 12 декември 2014 г.

Припомняме, още в първите дни на служебния кабинет, воден от Гълъб Донев започнаха рокади на различни служби както в сигурността, така и в интелектуалната собственост.

До този момент са сменени шефът на Гранична полиция Деян Моллов, на Националната полиция Венцислав Кирчев, на агенция "Митници" Павел Тонев, на Патентното ведомство Таня Митова, на Главна инспекция по труда Елена Аврамова.

Служебният кабинет върна и 17 областни управители.

Кабинетът на Гълъб Донев бе назначен на 2 август 2022 г. за служебен премиер, което може да е около 3 месеца.