Павел Тонев е освободен от поста директор на Агенция "Митници", а служебният министър на финансите Росица Велкова е назначила временно на тази длъжност Павел Геренски. Той до този момент заемаше длъжността заместник-директор.

В прессъобщението от Министерство на финансите не се посочва мотив за освобождаването от длъжност на Павел Тонев, както това бе направено минути преди това в прессъобщението от МС за освобождаването на Румен Спецов, директора на НАП.

Правителството уволни Румен Спецов
Обновена

Правителството уволни Румен Спецов

Според МС причината са неизпълнени задължения, по негови думи мотивите са политически

От Министерство на финансите представят и биографията на новия шеф на "Митниците".

Павел Евтимов Геренски е дългогодишен служител в системата на Агенция "Митници" със задълбочени познания в областта на митническото и акцизно законодателство. В периода от 1994 г. до 2009 г. и от 2014 г. до 2019 г. последователно е заемал различни длъжности: митнически инспектор в РМ Кулата (1994 г. - 2005 г.); заместник-началник на митница РМД София, Митница Кулата (2005 г.- 2009 г.); началник на митница РМД София, Митница Кулата (юни - дек. 2009 г.); началник на Митница Пловдив (юли 2014 г. - февр. 2019 г.) и директор на Териториална дирекция Тракийска на Агенция "Митници" от май 2021 до назначаването му за заместник директор на АМ през май 2021 година. Завършил е ВМЕИ, гр. София и притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалност "Технология на електронното производство".

Припомняме, Павел Тонев пое ръководството на "Митниците" през май 2021 година, като замени на поста Георги Костов - освободен от тогавашния финансов министър Асен Василев след получен доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейски бюджет.