Проектът за бюджет за 2009 г. е най-трудният след този за 1997 г., защото има прекалено много неизвестни за това, какво предстои да се случи.

Това коментира председателят на парламентарната комисия по икономическата политика Йордан Цонев.

Международната финансова криза започва да дава отражение и върху България, основно чрез намаление на преките чуждестранни инвестиции и поръчките за нашите предприятия - най-вече в минната и добивната промишленост.

Това заяви управителят на БНБ Иван Искров на съвместно заседание на бюджетната и на икономическата комисия в парламента по бюджета за 2009 г.

По думите на Искров българските банки не са застрашени, тъй като не са използвали финансовите инструменти, които са се оказали проблематични за големите банки по света.

Въпреки това, у нас се забелязва една предпазливост от страна на банките и ако до преди 4-5 месеца те са търсили увеличаване на пазарния си дял, сега се стремят към стабилност.

Искров прогнозира намаляване на потреблението от домакинствата до 4,5% от брутния вътрешен продукт заради намаляване на растежа на работните заплати.

Управителят на БНБ бе категоричен, че в новия бюджет са заложени достатъчно буфери, за да се запази финансовата ни система. Той допълни, че е много важно да се продължи политиката със залагането на бюджетен излишък.