Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с министъра по европейските въпроси на Френската република Натали Лоазо в София, съобщиха от Външно министерство.

По време на разговора двете се съгласиха, че е необходимо постигането на по-голяма ефективност и баланс при разпределението на средствата в бъдещия бюджет на ЕС. Необходим е и ясен контрол върху начина на тяхното изразходване.

Захариева: На Балканите доказваме, че можем и сами

Захариева: На Балканите доказваме, че можем и сами

Министърът се надява ратификацията да приключи скоро и в българския парламент

Обсъдените теми бяха бъдещето на ЕС, Брекзит, следващата Многогодишна финансова рамка. Двете се съгласиха, че е необходимо да се постигне ефективност и баланс при разпределението на средствата в бъдещия бюджет на ЕС, както и контрол върху начина на тяхното изразходване.

"Трябва да се фокусираме върху онези политики на ЕС, които имат добавена стойност за всички граждани на Съюза", подчерта Захариева.

"Очакваме Българското председателство да бъде плодотворно", допълни френският министър и подчерта, че страната ни застава начело на Съвета на ЕС във важен за бъдещето на Европа момент", заяви министър Лоазо.

"Като председател, ще се фокусираме върху въпросите, които са важни и за България и за Европейския съюз. Един от ключовите ни приоритети в тази посока е европейската перспектива на страните от региона на Западните Балкани. Разглеждаме бъдещето им като пряко свързано с гарантирането на сигурността и стабилността на целия европейски континент", отбеляза от своя страна Екатерина Захариева.

Една от основните цели на Срещата на лидерите от ЕС с партньорите от Западните Балкани през май в София е да се даде ясно политическо послание за ангажираността на Съюза с бъдещето на страните от региона, каза Захариева.

Австрия ни подкрепя за Шенген

Австрия ни подкрепя за Шенген

Външният министър Карин Кнайсл посети България на рождения си ден…

Тя бе категорична, че страните от Западните Балкани трябва да докажат готовността си за сериозни реформи. Европейката перспектива е пряко свързана с изпълнението на определени критерии и стриктни условия, подчерта Захариева.

Българският вицепремиер и френската й гостенка се обединиха около мнението, че ЕС трябва да има по-видимо присъствие в региона.

"Важно е да покажем практическа подкрепа на страните от региона. Особено важно е за младите хора, защото безработицата сред тази част от населението на Западните Балкани е изключително висока", допълни Захариева.