Целият етап на приемане на Изборния кодекс е фарс, който започна с правна комисия. Това каза независимият народен представител Георги Кадиев при обсъждане на наложеното вето от президента върху чл. 14 от кодекса.

Кадиев коментира, че Данаил Кирилов е „истински фокусник”, представяйки доклад от правна комисия, който всъщност бил подписан едва от 5-6 депутати. Според Георги Кадиев това по същество е документна измама. Той смята, че резултатът и новият Изборен кодекс е под всякаква критика. Сред грешките, които независимият депутат визира, са задължителното гласуване, неотделянето на изборен район „Чужбина”, съкращаване на секциите.

БСП отново поиска вето върху целия Изборен кодекс

БСП отново поиска вето върху целия Изборен кодекс

Определят въвеждането на задължителното гласуване като „скандален акт”

Георги Кадиев заяви, че ще подкрепи президентското вето. Той бе категоричен, че няма никаква логика 50 хиляди българи да бъдат натикани да гласуват в посолството ни в Лондон и да чакат на опашки часове наред. Независимият депутат посочи, че през 2014 г. увеличаването на броя на секции води до 67% ръст на избирателите.

Ветото трябва да бъде подкрепено и да бъдат отменени и другите текстове”, коментира Кадиев.

Депутатът от БСП лява България Валери Жаблянов опонира с думите, че това кой колко време е чакал на опашка не може да бъде аргумент за ограничаване на изборните права и ако това не се разбира от депутатите, то мястото им не е в тази зала. Жаблянов даде пример с квартал „Надежда” в Сливен, където нямало нито една секция и хората били принудени да ходят в съседни квартали. По думите му това кой колко е чакал на опашка е част от технологията на организация на избори и приведените мотиви по същество са проява на „пълно лицемерие” от страна на президентството. 

ДСБ ще подкрепи ветото върху Изборния кодекс, потвърди Радан Кънев

ДСБ ще подкрепи ветото върху Изборния кодекс, потвърди Радан Кънев

Отхвърлянето на ветото щяло да отправи кошмарно послание

Магдалена Ташева от „Атака” от своя страна попита Георги Кадиев дали трите фирми, управлявани от съпругата му, изнасят повече ток за Турция от АЕЦ „Козлодуй”.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов нямало да влезе по същество в коментар на разсъжденията на Кадиев, които по думите му са обусловени от доста затрудненото му политическо положение и възможността да намира избиратели. Валери Симеонов коментира, че Кадиев дори е завел цялото си семейство на гей парад, разчитайки на подкрепата им. В изказването си той защити председателя на правната комисия Данаил Кирилов. 

Нормално е да отхвърлим ветото на президента, убеден Каракачанов

Нормално е да отхвърлим ветото на президента, убеден Каракачанов

След това Плевнелиев имал два варианта

Георги Кадиев заяви в дуплика към Ташева, че всъщност всеки изнася повече от АЕЦ „Козлодуй”, тъй като централата на практика не изнася никакви количества. Кадиев заяви, че не е изрекъл нито една клевета или лъжа и припомни, че в правна комисия кворумът не е бил достатъчен.

„Дори един член, ако е приет по този начин, той вече е нелегитимно приет”, коментира Кадиев. Според него последните две седмици по същество са загубено време.

От АБВ заявиха, че няма да участват в гласуването. Те поискаха да бъдат направени систематизирани предложения за промени в ИК, с гаранция последните да действат поне 10-15 години.