Глобалната стратегия на ЕС и засилването на ефективността на общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС) са във фокуса на заседанието на Съвет "Външни работи", което се проведе днес в Люксембург. Българската делегация е ръководена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

На съвместна сесия с министрите на отбраната е направен преглед на изпълнението на Глобалната стратегия три години след приемането й. Споделени бяха оценки за постигнатия напредък в областта на сигурността и отбраната, както и идеи за адресиране на нови предизвикателства като дезинформацията и хибридните заплахи. Съветът подчертава значението на трансатлантическите отношения и сътрудничеството ЕС - НАТО.

Захариева открои като ключов приоритет ангажираността с регионите в непосредствена близост на ЕС, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Политиката на разширяване е доказала своята трансформираща сила. Европейският проект няма да бъде завършен без интеграцията на Западните Балкани, настоява тя.

Северна Македония притеснена за еврочленството си

Северна Македония притеснена за еврочленството си

Не приемат тези, че българите и македонците са едни и същи хора, живеещи в две страни

Министрите са обсъдили как да се подобри координацията и ефективното прилагане на външнополитическите цели на ЕС, като отчетат необходимостта от укрепване на аналитичния капацитет и оптимално разпределение на наличните ресурси.

Първите дипломати на ЕС дискутират широк кръг актуални външнополитически теми, включително положението в Судан и Венецуела, Република Молдова, ситуацията в Близкия изток и др.

Прието е Изявление на Съвета по положението в Судан, в което остро се осъждат проявите на насилие срещу протестиращи и мирното население и се отправя призив за възстановяване на преговорите за преход към установяване на гражданско управление в страната.

Хаменеи осъди американския план за Близкия изток като "голямо предателство"

Хаменеи осъди американския план за Близкия изток като "голямо предателство"

Предлага референдум с "мюсюлманските, християнски и еврейски жители на Палестина"

Министрите оценяват положително последните развития в Република Молдова, целящи преодоляване на политическата криза. Потвърдена е готовността на ЕС да продължи да работи в подкрепа на реформите в страната на основата Споразумението на асоцииране.

На работен обяд с йорданския си колега Айман Сафади министрите на външните работи на 28-те потвърдиха подкрепата на ЕС за Йордания, като дадоха висока оценка на ролята на страната като фактор на стабилността в региона и откроиха усилията й по отношение на сирийските бежанци на нейна територия.

Обменени са мнения по перспективите пред Близкоизточния мирен процес, ситуацията в Сирия и развитията в Ирак.

В рамките на провелия се по-късно Съвет за асоцииране е подписано Рамково споразумение за участието на Йордания в мисии и операции на ЕС по линия на общата политика за сигурност и отбрана.

САЩ могат да участват във военни проекти на ЕС, но само под ръководството на ЕС

САЩ могат да участват във военни проекти на ЕС, но само под ръководството на ЕС

При спазване на принципа на автономия на ЕС и държавите-членки