В Народното събрание се разиграва опит за саморазправа срещу над 840 000 избиратели и те едва ли може да се очаква, че тези хора ще стоят кротко и ще гледат как зачеркват техния избор. Това заяви външният министър в оставка Екатерина Захариева в студиото на БНТ в коментар на първите два парламентарни дни миналата седмица. Тя е била и двата дни в пленарна зала, но петъчният ден надминал всякакви граници. Целта на останалите народни представители била само и единствено да унижат ГЕРБ и лидера им Бойко Борисов.

Обидите не са идвали по никакъв начин от страна на групата на ГЕРБ, увери Захариева, а останалите народни представители са се разхождали насам - натам в залата, взимали са думата, без да им я дават, държали са се арогантно. Тя се позова на стенограмите от предишните парламента и увери, че по никакъв начин не се налага гласуване на оставка в присъствието на министър-председателя. Това е гаф на "новите политици", смята Захариева и подчерта, че "новите политици" наистина поставя в кавички и защото една част от новите лица в парламента, когато са били политици, "аз съм ходила права под масата".

Парламентът отново вика Борисов, ГЕРБ скандират "Мутри, вън!"

Парламентът отново вика Борисов, ГЕРБ скандират "Мутри, вън!"

Най-накрая Кирил Ананиев се изнесе от залата и помаха на депутатите

Според Захариева действително се вижда ясно мнозинство в парламента, имат огромни мнозинство: "Еми, работете де!"

Външният министър в оставка пожела успех на новия председател на парламента Ива Митева и изрази съчувствие и разбиране към нейната подготовка и неопитност. Захариева пожела обаче тя да работи и за достойнството на народните представители, както е заявила, че ще работи за достойнството на българските граждани.

За промяната в правилника за работа на НС по отношение на "личното обяснение", която се подготвя, Захариева посочи, че тя не работи в тази посока - "Ние (ГЕРБ, бел.ред.) ще трябва да слушаме през цялото заседание да ни нападат, да ни обиждат, без да можем да отговорим."

Желая успех на госпожа Митева, но да дам съвет да слуша по-малко политиците, заяви Захариева.

Борисов: Управлявайте, вече не съм нужен, а и съм обикновен гражданин

Борисов: Управлявайте, вече не съм нужен, а и съм обикновен гражданин

Правят от парламента Народен съд

Днес от консултациите при президента за съставяне на правителство, Екатерина Захариева очаква "най-накрая втората политическа сила да каже дали ще направи правителство".

Другото очакване вече на Захариева е, че ИТН едва ли ще опрат до народни представители на ГЕРБ за подкрепа, тъй като си имат мнозинство.

Екатерина Захариева посочи грешките на ГЕРБ

Екатерина Захариева посочи грешките на ГЕРБ

Изпуснали младите хора и не предлагат промените на обществено обсъждане

Екатерина Захариева коментира накратко и последното напрежение между ЕС и Русия, като заяви, че и България изказва солидарност с Чехия. Установяването на руски шпиони в Чехия е само поредният случай, разликата е в момента, че чешките служби определят това като саботаж и то с човешки жертви. Захариева припомни и че само у нас за година и половина са установени 8 случая на руски шпионаж. Това показва, че руските служби имат сериозен интерес в страните членки.

"Няма как да не ни притеснява напрежението", поясни Захариева, уточнявайки че това е само на километри от нас, от другата страна на Черно море. До момента Русия проявява само пълен отказ за участие във всякакви формати за разговор какво се случва и се прави в Украйна.

Русия да изтегли войските от границата с Украйна призоваха Меркел, Макрон и Зеленски

Русия да изтегли войските от границата с Украйна призоваха Меркел, Макрон и Зеленски

Зеленски поиска среща с Путин