Промените в Закона за защита от домашно насилие са рецидив на Истанбулската конвенция и създават възможност да бъдат узаконени еднополовите бракове. Това заяви пред bTVдепутатът от "Обединени патриоти" Славчо Атанасов.

Той посочи, че в параграф 19, точка 3 от закона за съпружеските начала се казва "съпружеските права при брак на две пълнолетни лица". Според него това отваря широко вратата за еднополовите бракове, защото липсва формулировката "брак на мъж и жена", която присъства в Конституцията и Семейния кодекс.

Атанасов обясни, че се е консултирал с юристи от европейски страни, където еднополовите бракове са разрешени за тази формулировка.

ЕП призова България незабавно да ратифицира Истанбулската конвенция

ЕП призова България незабавно да ратифицира Истанбулската конвенция

Приетата от тях незаконодателна резолюция с 500 гласа "за", 91 гласа "против" и 50 гласа "въздържал се"

Същността на един брак според българския морал и традиции е да се продължи родът, да се създаде семейство, подчерта той.

По негови думи бъдещият политически сблъсък ще бъде не толкова между десница и левица, а между консерватизма и неолиберализма.

"В един момент привържениците на еднополовите бракове ще поискат да отглеждат деца. Те няма да знаят към кого да се обръщат с "татко" и към кого с "майко". Това е сложен психологически проблем", отбеляза депутатът.

Относно ескалацията на напрежението между България и Северна Македония заради връщането на сръбския език за изучаване в училищата Атанасов посочи, че това се е очаквало, защото "Сърбия не е излизала от Македония от 1913 г. и македонизмът е сръбска политическа доктрина".

Той припомни написаното от някогашния сръбски министър Стоян Новакович от 1886 г., че за да се откъсне населението на Македония от българската идея, която е хванала дълбоки корени, сръбската идея се нуждае от съюзник и това е македонизмът.

ООН иска да преосмислим позицията си за Истанбулската конвенция

ООН иска да преосмислим позицията си за Истанбулската конвенция

Българите грешно изтълкували понятието "джендър"