В Централната избирателна комисия (ЦИК) започнаха да пристигат жалби срещу решението относно реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети в националния референдум на 6 ноември.

Единна народна партия е внесла в ЦИК жалба срещу Решение № 3707 – НР от 3.10.2016 г. Недоволството е относно частта, в която с решението е ограничено използването на медийните пакети съгласно чл. 178 ИК само „чрез доставчиците на медийни услуги - телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с „национален тираж“ – т. 2 и т. 9, в която е дадено недопустимото тълкуване на медийна услуга за „целите на настоящото решение“.

ЦИК лиши огромен брой медии от парите от медийните пакети

ЦИК лиши огромен брой медии от парите от медийните пакети

Заради съмнения за злоупотреба с медийните пакети

Юристите на Единна народна партия намират, че решението е постановено в нарушение на материалния закон. Те са убедени, че то е неправилно и необосновано. Именно поради тази причина от партията настояват решението да бъде отменено като незаконосъобразно.

В жалбата си председателят на Единна народна партия Валентина Василева-Филаделфевс коментира, че обжалваната част от решението е постановена и от орган извън кръга на неговите законови правомощия. Това я кара да смята, че в тази си част решението е нищожно.

В жалбата се посочва още, че ЦИК ограничава всички регионални медии – електронни и печатни, както и всички интернет сайтове, някои от които отдавна са надскочили „националния обхват“ и са с международно разпространение, ако в 21 век може да се използват такива понятия, характерни за миналия век.

В жалбата си ЕНП пише още, че с решението си Централната избирателна комисия поставя под съмнение гарантираните в чл. 19, ал. 2 от Конституцията еднакви правни условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица. Освен това, само въз основа на критерий, който в 21 век е меко казано отживял, дадени медии се поставяли в неравностойно положение.