"ГЕРБ ще продължат с театралното хвърляне на оставка, но докога? До следващия гейт." Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

По думите му България се намира в тежка политическа и институционална криза. Според Зарков тази криза се изразява в критично ниското доверие на българите в ключови институции и се е превърнала в институционална със серията оставки, включително с оттеглянето на Пламен Георгиев, който трябваше да проверява политиците за корупция.

Зарков заяви, че "Апартамент гейт" е само върхът на айсберга. Според него е очевидно, че институциите не успяват да се справят. Той обаче не разбира нежеланието на управляващите да признаят този проблем и да се предприемат реални мерки за противодействие, особено след като ставало въпрос за хора като премиера Борисов, които били "чувствителни към общественото мнение".

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Това е само айсберг на истинската корупция, убеден е той

Ако продължават така да мижат пред истината, никой българин няма да спечели от това, категоричен бе зам.-председателят на БСП. Според него президентът е направил единственото възможно нещо в подобна ситуация, а именно да свика партиите и да ги постави пред тяхната отговорност. Зарков обаче изрази мнение, че управляващите не са били на висотата на тази задача, отказвайки да подпишат предложената декларация.

Социалистът подчерта, че дори не се е стигнало до разговор за последващите мерки. Той припомни коментара на Даниела Дариткова, че декларацията е била пълна с внушения.

Това е отказ да се види реалността според Зарков. Той подчерта, че само икономическият растеж не е достатъчен за да догоним европейските си партньори, именно защото има корупция.

И президентът със заявка за нов Антикорупционен закон

И президентът със заявка за нов Антикорупционен закон

КПКОНПИ, прокуратурата, МВР и службите да проверят властта, иска Радев

Този растеж не стига до голяма група от хора, а само до някои, именно защото има корупция, обясни социалистът.

Относно събитията около КПКОНПИ Зарков каза, че скандалът там е бил заложен преди година и половина в сбъркания като идея и като правомощия закон. Той посочи, че през няколко години се създават органи, които всъщност не работят, а само се сменят имената и шефовете на тези звена, вместо да се смени начинът на конституиране и действие.

Стратегията да се прави скандал, за да се заглуши друг скандал, е вредна, категоричен бе той. При отсъствие на институции, които да отсъдят кой е крив и кой е прав, спорът е безкраен, коментира още Зарков.

Корнелия Нинова станала свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти

Корнелия Нинова станала свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти

Чула обвинения към медиите, но не и към самите политици