Зърнопроизводителите настояват за спешна среща с управляващите заради тревожната ситуация в сектора. Това става ясно от декларация, публикувана в официалната интернет страница на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

В нея те посочват, че е необходимо да се предприемат спешни мерки за справяне с проблемите. Те предлагат следното:

  • основните пет култури в сектор "Зърнопроизводство" (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) да бъдат включени в държавната помощ "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.
  • да бъдат изпълнени законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност.

Земеделците искат да бъдат направени изменения в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи, промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя. Освен това хората в сектора желаят да бъде изграден държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени. Те призовават да се създаде и приеме Закон за браншовите организации в земеделието, както и Закон за аграрната камара, и Закон за селскостопанските кооперативи.

Според зърнопроизводителите напояването трябва да бъде стратегически национален приоритет и трябва да има държавна подкрепа за цената на водата, както и облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии.

От НАЗ желаят управляващите да отстояват на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.

Вътев парира с цифри заплаха за пореден земеделски протест

Вътев парира с цифри заплаха за пореден земеделски протест

Близо 3 млрд. лв. финансов ресурс е насочен към сектора

От организацията призовават на срещата да присъстват премиерът Николай Денков, министър-председателят в ротация г-жа Мария Габриел, ръководството на Министерство на земеделието и храните и Министерство на финансите. Те настояват и за изслушване пред Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.

В случай че предложените мерки не бъдат приети, зърнопроизводителите са категорични, че отново ще има протести.

Припомняме, че на 18-ти септември зърнопроизводителите излязоха на национален протест. Тогава недоволството на бранша бе породено от решението на правителството да вдигне забраната за внос на зърно от Украйна.

Зърнопроизводителите излязоха на национален протест

Зърнопроизводителите излязоха на национален протест

Блокират се ключови пътища в страната и гранични пунктове