Зелената светлина за НАТО и очакваното решението за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС втвърди позициите на историците в смесената комисия с България. Това заяви пред БНР проф. Ангел Димитров - българският съпредседател на комисията.

Според него втвърдяването на позициите от македонска страна не е продиктувано само от професионални мотиви.

"Има връщане към една стара, стара нагласа, че ето, виждате ли, българите всъщност ни обичат и те ще ни помагат, но ние ще правим каквото си искаме. Това разбира се няма да се случи, поне в съвместната комисия", отсече той.

Заев: В интерес на България е да сме член на ЕС и НАТО

Заев: В интерес на България е да сме член на ЕС и НАТО

Македонският премиер нямал план Б, ако решим да блокираме пътя на Македония

Проф. Димитров посочи, че не очаква "кой знае какво" от следващото заседание на комисията, насрочено за 14 октомври, след като последното заседание било "безплодно".

"Ние трябва да се освободим от прекомерните очаквания за бързи резултати в едно общество, в което вече четири поколения са моделирани по един начин, който за нас е неприемлив. Две години след подписването на договора за приятелство и добросъседство ние очакваме известно разпукване на тази обвивка, която ги задържа в това съдържание на национална македонистка екзалтираност. Такива има, това разпукване е налице. Но мисля, че трябва да бъдем малко по-внимателни в очакванията си, за да постигнем очакваните резултати по договора", обясни той.

Проф. Димитров подчерта, че от българска страна ще бъде направено всичко възможно, така че македонските историци да разберат, че не обществените нагласи трябва да влияят на техните решения, а тяхната отговорност.

Дипломацията ни към С. Македония - нито мека, нито твърда

Дипломацията ни към С. Македония - нито мека, нито твърда

Захариева уверена, че точно това прави българското правителство

Според него след разпадането на комунистическия блок в Северна Македония се е случило нещо много странно.

"Тя излезе безкръвно от кървавото разпадане на Югославия,... но това не доведе до онзи катарзис, до измъкване от югославската орбита. Оттогава насам те искат да бъдат приемани като нещо ново, без обаче да се разделят с миналото, запазвайки всичко онова, което ги държи в югославската орбита - манталитет, нагласи, които не са в състояние да преодолеят", анализира той.

Припомняме, миналата седмица държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС. Освен това и заплаши, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Президентът иска национална позиция с ясни и изисквания и критерии