"Въпреки изтъкнатите процедурни нарушения от представителите на групата на единомислещите държави и активното поведение на българската страна, Европейският парламент гласува изцяло рестриктивни текстове. Това за пореден път доказва, че целта е преразпределяне на пазарни дялове, а не подобряване на социалните условия на труд на водачите." Това заяви в позиция до медиите транспортният министър Росен Желязков. 

По думите му многократно са изтъквали, че част от гласуваните текстове противоречат на основни принципи на Европейския съюз.

Той е категоричен, че ЕП за първи път приема толкова противоречиви текстове със съществени процедурни нарушения. Желязков изразява притеснението си за прилагането на текстовете, в случай, че те станат факт.

Евродепутатите одобриха 3-те неудобни текста в пакета "Мобилност"
Обновена

Евродепутатите одобриха 3-те неудобни текста в пакета "Мобилност"

На първо четене

"България твърдо и последователно ще продължи да отстоява своята позиция", подчерта транспортният министър.

Той посочва, че ще използват всички възможни инструменти, за да защитят интересите на сектора.

"Позицията на първо четене не е крайната позиция на Европейския парламент. Предстои да бъдат взети решения за провеждане на т. нар. триалози и преговори със Съвета на Европейския съюз" успокоява Желязков.

По думите му са решени да не допуснат провеждане на триалози в този мандат на ЕП и затова настоява за среща с румънския си колега.

Джамбазки: Битката за пакета "Макрон" влиза в следващия състав на ЕП
Обновена

Джамбазки: Битката за пакета "Макрон" влиза в следващия състав на ЕП

Западноевропейците станали арогантни и разделят ЕС с егоистичните си интереси

"Работим и с държавите членки, които споделят националната ни позиция. Ще изискаме и ще настояваме следващият Европейски парламент да направи оценка на въздействие на правила, съществено различаващи се от инициативните предложения на Комисията", обясни Росен Желязков.

Той допълва, че имат готовност да оспорят всеки акт, който по думите му застрашава или нарушава правата на българските компании в автомобилния бранш.

Припомняме, че днес с мнозинство от приблизително 2/3 Европейският парламент прие на първо четене предложенията по т. нар. Пакет за мобилност I.

Пакет „Мобилност“ влиза за гласуване в ЕП утре

Пакет „Мобилност“ влиза за гласуване в ЕП утре

ЕП отхвърлиха предложението за свалянето на мобилния пакет от дневния ред