"Европейската гранична полиция ще стартира именно от България на 6 октомври".

Това заяви в Басарбовския манастир премиерът Бойко Борисов часове, след като стана ясно, че страната ни получава 108 млн. евро за справяне с мигрантския поток. Решението бе взето по време на неформалната среща на върха в Братислава.

България получава € 108 милиона за справяне с мигрантската вълна
Обновена

България получава € 108 милиона за справяне с мигрантската вълна

България не е оставена сама е посланието на Брюксел

"Пощенският гълъб донесе на България 160 млн. евро, какво ли не чух по тази тема по мой адрес, но фактите са налице", заяви премиерът. Припомняме, обещаната ни сума е 108 млн., като Жан-Клод Юнкер изтъкна, че в последствие ЕК ще види как да се допълни тя до исканите от страната ни 160 млн.

Според българския премиер сега страната ни не изявява желание да влезе в Шенген, защото няма сметка от това. "Ако влезем, на кого ще ги връщаме (бежанците, б.р.)", каза в отговор на репортерски въпрос Борисов.

"Всички казват – България веднага в Шенген. Само че днес нашият интерес не е този. Ако искат да ни приемат, с радост ще приемем, естествено, но сега малко и ние ще им кажем – години наред си играехте с България малко игрички, сега ние зор нямаме за Шенген".

По думите му, сега предпочитаме да изчакаме по-добър момент, допълни Борисов.

По думите на Борисов, участниците на вчерашната среща на върха в Братислава са се обединили около мнението, че външните граници на ЕС трябва да се пазят строго и трябва да се помогне на всички гранични държави. Без помощни средства и мобилизация няма как да се опазят хилядите километри граница на България, каза той.

"Ние полагаме усилия и с армия, и с полиция. Всеки ден се задържат мигранти и вътре в страната. Над 30 000 сме върнали вече на Турция", посочи премиерът Борисов.

Според него по темата с мигрантите не трябва да се играе със страховете на хората. „Виждате, че хиляди хора са в изключително бедствено положение и аз съм убеден, че спре ли войната, много бързо те трябва да се върнат в своите населени места. Обществото безспорно е чувствително, когато се изгражда бежански център някъде. Където и да се изгради, местното население ще е против. Затова трябва да сме малко по-търпеливи“, призова Бойко Борисов.

Той отбеляза, че с Турция трябва да продължи да се работи. „Те са наши съседи и трябва да се поддържат максимално добри отношения. Защото освен търговия, ние имаме много голяма мюсюлманска общност в България“, допълни той, като посочи, че тези хора от векове живеят тук.

„Така е отредил Господ – на нашата територия да живеят двата етноса. И така, както в смесените райони владиката и ходжата живеят в мир и разбирателство, това трябва да го постигнем и ние. Малко да сме по-смирени”, каза премиерът.