Инвестиции. 

"Монитор":

Борисов: България вече усеща ползите от ЕС

Благодарение на усвояването на евросредствата, българите вече усещат в пълна степен ползите от членството на страната ни в ЕС. Такава констатация направи премиерът Бойко Борисов в разговор с председателя на Националния съвет на швейцарския парламент Криста Марквалдер, която е на визита у нас. Двамата обсъдиха търговско-икономическото сътрудничество и възможностите за привличане на нови инвестиции в България, съобщиха от МС.

Министър-председателят посочи, че страната ни е добро място за развиване на бизнес и променената през последните години икономическа и финансова среда, която гарантира стабилност за коректните инвеститори, се оценява положително и от представителите на международния политически елит, и на бизнес организациите, включително чуждестранни, с които е разговарял. Премиерът изтъкна, че това е резултат от стабилизирането на публичните финанси, но и от принципната позиция на правителството и правоприлагащите органи за борба със сивия сектор и нелоялната конкуренция.

 

Корупция. 

"Дума":

1,3 млн. корупционни сделки се осъществяват за година

Годишно у нас се осъществяват 1 300 000 корупционни сделки. Това стана ясно от доклад на  Центъра за изследване на демокрация (ЦИД), представен на дискусия "Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическата корупция в България", на която присъстваха представители на властта. 

Директорът на икономическата програма в ЦИД Руслан Стефанов заяви, че България е с ниво на корупция като при страните в предприсъединителна фаза към Европейския съюз. В доклада се отбелязват липсата на устойчиво антикорупционно решение за последните 18 г., многобройните корупционни зависимости и отношения, придобили общественост като завладяване на държавата. Всички нива на административна корупция и завладяването на държавата водят до формирането на области със системни проблеми, в които непрекъснато се сблъскват и блокират повечето политики за противодействие, каза Стефанов. 

 

Дела. 

"Труд":

Борисов осъди Сидеров за 3000 лв., но ще му плаща 35 000 лв. за разноски 

Бойко Борисов спечели серия от дела за клевета срещу Волен Сидеров. Въпреки това премиерът трябва да плати 10 пъти по-голяма сума на осъдения лидер на „Атака”. Абсурдната ситуация се получава след решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Делата за клевета на Борисов срещу Волен са 4 за твърдения в интервю за в. „Монитор” и едно за изявление в кулоарите на парламента през 2013 г. Тогава Сидеров говори, че лидерът на ГЕРБ е получавал „поток от черни пари”, които с правителствени и военни самолети били изнасяни в чужбина.

На първа инстанция Сидеров бе осъден да плати 205 000 лв., които бяха намалени на 70 000 лв. от Софийския апелативен съд. Решението на ВКС е Волен да плати само 3000 лв. на премиера и допълнително 302 лв. за разноски. Борисов обаче трябва да плати на Сидеров за разноски цифром и словом 35 225 лв..

 

Доходи. 

"24 Часа":

НСИ: Средна пенсия от 2000 лева след повече от 45 години

Средна пенсия от 2000 лева след не по-малко от 45 години. Това показва дългосрочната прогноза на Националния осигурителен институт. Шест пъти по-високите пенсии ще се дължат основно на повишаването на пенсионната възраст и вдигането на осигуровките с по 1% в следващите 2 години. Ефектът от последната пенсионна реформа обаче не само, че ще дойде бавно, но и ще бъде кратък, съобщава БНТ.

Експертите изчисляват - очаква ни двойно по-голяма средна пенсия в сравнително обозримо бъдеще. 570 лева през 2030-та година, при 330 лева сега. 900 лева през 2040-та и 2025 лева ще бъде средната пенсия през 2060-та. Тогава средната заплата ще е над 5700 лева.

"Постепенно се увеличава размерите на пенсиите ,но в по-далечното бъдеще, някъде около 2030-та година, ситуацията започва да се променя към негативно
Ефектът от последната пенсионна реформа ще бъде кратък. В следващите 5-6 години ще видим повече приходи и по-високи пенсии, заради вдигането на осигуровките и по-късното пенсиониране. Но само след 15 години недостигът на средства отново ще се изостри - заради ниската раждаемост и застаряващо население, заради по-малко работещите и повечето пенсионери", каза Антоанета Ганчева - директор на дирекция "Планиране и прогнози".

 

Туризъм. 

"Сега":

"Турист без ясен профил" - враг №1 на МВР в Слънчев бряг

Масовото присъствие на полицаи и данъчни по морето вече предизвиква недоволство. Туристи се оплакаха, че след престрелката в бар миналия месец Слънчев бряг е заприличал на военна зона, а на пропускателните пунктове текат сериозни проверки. Полицията проверява всяка луксозна кола, а данъчните спират туристи на излизане от барове и ресторанти, за да ги питат дали са получили касова бележка. МВР не се трогна от критиките и вчера разясни кой подлежи на щателна проверка - хора, които нямат вид и профил на летовници, т.е. вкарват акцизни стоки и не са по къси панталони и с раници.

"Спират те на: кръговото на Поморие, кръговото на Несебър, на входа на Слънчев бряг, вътре в комплекса, след комплекса, както и на случайни други места. Общо проверките са с една повече от тези в Кербала, но все пак там е НАТО, тук е само полицията, няма чак такава сигурност. На всеки разклон те спират и те проверяват. В Маями полицията по брега е по къси гащи и с велосипеди, тук - с бронежилетки и автомати", оплака се тв водещият Емил Кошлуков.