Състоянието на управляващата коалиция и "помирителната среща" на партньорите са сред актуалните теми на вестниците в сряда.

"Сpещата в Миниcтеpcкия cъвет е била кpаткa и пpиятелcкa. По вpеме на нея е потвъpдено, че пpоблеми междy паpтньоpите няма и коaлицията е бетон. Договоpено е лидеpите да cе cъбиpат по-pедовно, за да изчиcтват cвоевpеменно някои недоpазyмения. На cpещате е пpиcъcтвал и лидеpът на депyтатите от мнозинcтвото Цветан Цветанов..." - в. "24 часа".

"Борисов каза още, че лидерите на Обединените патриоти Валери Симеонов и Красимир Каракачанов не са скарани, а "те така си се закачат помежду си". Борисов присъства на представянето на проучване на контрабандата на цигари на водещи тютюневи компании. Заедно с министър-председателя на форума присъстваха финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният министър Валентин Радев и зам.главният прокурор Борислав Сарафов. Борисов направи и равносметка на третия си кабинет досега. "Аз повече от всички искам на полицаите, пожарникарите, военните, както на учителите и пенсионерите, да се вдигат доходите, заяви той. - Правим всичко това да се случи. В момента, когато сложим чертата и видим приходите, ще помислим и за тях. Обещал съм им, знаят, но на нас не ни отива да говорим празни приказки. Нито ни отива да направим същото, което направихме през 2014 г. Тръгвайки си без никакво финансово обезпечение вдигнаха с 250 млн. лв. заплатите на МВР и нашето правителство от първия ден започна да ги изплаща. Така не се прави", подчерта Борисов. Той бе категоричен, че затова всяко нещо трябвало да бъде финансово обезпечено, за да не "банкрутираме накрая". Запитан кога ще даде отговор на полицаите, които от 1 януари догодина всеки ден ще протестират, премиерът отвърна, че никога не е работил под натиск. "Тези, които ми поставят ултиматуми - със служебни коли, офиси, заплати, с всички привилегии в МВР - не им отива. Ще се срещна с тях, когато пожелаят, ще им дам финансовите параметри, ще им обясня какво правят колегите, защото трябва и за Съдебна полиция да се даде, трябва и за линейки, санитари и не може всичко наведнъж", посочи Борисов..." - в. "Стандарт".

"Борисов успокои коалиционните страсти Никакви търкания и недоразумения, а само "малко напрежение" покрай работата през лятото. Това несериозно обяснение даде премиерът Бойко Борисов за състоянието на управляващата коалиция след среща между ръководствата на ГЕРБ и "Обединени патриоти" вчера. "Аз и Валери (вицепремиерът Валери Симеонов от ОП) бяхме цяло лято на работа, а другите бяха в почивка и малко имаше напрежение в това отношение", коментира Борисов. Премиерът подмина темата за недоволството на Симеонов от миналата седмица, че се правят "безпринципни партийни назначения" в ущърб на неговата формация. Не стана ясно и дали Симеонов е променил мнението си, тъй като той запази мълчание след срещата. Според Борисов партньорите "редовно, в понеделник или вторник, в зависимост от това дали сме тук всички, се събираме, говорим по всички теми". Това противоречи на казаното от Симеонов. "Напоследък нямаме диалог с Бойко Борисов и коалиционните партньори. От два месеца не сме правили коалиционен съвет. Управлението е общо и отговорността е обща", заяви преди дни вицепремиерът. Борисов обаче омаловажи обвинението, като го отдаде на умората у вицето си, който се е трудил през ваканцията. Един от примерите за напрежение е пренасянето на кадрови промени на полето на "Фейсбук". Симеонов написа, че шефът на ДНСК Милка Гечева ще бъде уволнена през главата на регионалното министерство. "Аз му дължа извинение (на Симеонов) за това, че министър Нанков, след като му е казал, че ще бъде сменена, не е излязъл да го каже публично", обясни Борисов..." - в. "Сега".

"Лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди "свои и чужди", които от парламентарните избори на 26 март до днес "работят открито или задкулисно" за коалиция с ГЕРБ, че широките коалиции водят до ниски изборни резултати на следващите избори. Попитана кои са своите и чуждите, Нинова спомена само социалиста Георги Гергов и хората около него. Според Нинова изборите в Германия, където партията на Ангела Меркел получавала с 8% по-малко подкрепа спрямо предишните избори, а социалдемократите - с 5%, били пример как една безпринципна коалиция може да доведе до отлив на избиратели. За първи път в следвоенната история на Германия в парламента влиза крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" с близо 13%, заяви днес Нинова в коментар за изборите в Германия, наречен "Гледай Германия, мисли за България". "Големите коалиции унищожиха системните партии, унищожиха традиционната политика, унищожиха идеологическите различия и принципните спорове между ляво и дясно", обяви Нинова, като припомни позиция на БСП от април. "Получава се така, че политиците от различни политически партии и идеологии се събират заради собствения си интерес, а не в името на интереса на хората. Резултатът е това - раждат се несистемни партии, националистически, екстремистки и други", каза още Нинова." - в. "Дневник".

Вестниците публикуват и проучване на "Алфа рисърч" за обществените нагласи.

"Премиерът Бойко Борисов е с одобрение от 32%, колкото е било и в началото на годината. 54% оценяват дейността на президента Румен Радев положително, през февруари са били 55%. 61% искат правителството да изкара първия си мандат..." - в. "Труд".

"Редовното тримесечно проучване на агенция Алфа Рисърч очертава следните по-важни тенденции към септември 2017 г. : умереното икономическо оживление, съпроводено със спад на безработицата и ръст на доходите в по-големите градове, водят до снижаване на социалното напрежение, характерно за последната година, в която бяха проведени два силно поляризиращи обществото избора. За най-успешни политики, наред с инфраструктурата (51%) българите определят още три други сфери - външната политика (43%), туризма (42%) и отчасти образованието (31%). Въпреки че към него има повече резерви, одобрението в аванс се дава преди всичко за увеличението на учителските заплати и усилията за намаляване на отпадащите от училище деца. В дъното на класацията, като най-неуспешни, се определят правосъдието, здравеопазването и борбата с престъпността във всичките й измерения. Икономическите показатели и външно-политическата активност са тези, които формират ядрото на подкрепата за кабинета "Борисов 3" сред около една пета от българите. От друга страна, скандалите около политици от ГЕРБ, както и неубедителните действия за отстояване независимостта на съдебната система и противодействие на корупцията, консолидират и противниците на кабинета, които нарастват от 33% на 38%. Безспорен лидер сред министрите в кабинета е Томислав Дончев с 16.4% позитивен индекс за дейността си. Новост е второто място на представител на коалиционния партньор - военния министър Красимир Каракачанов, следван от спортния - Красен Кралев и на четвърта позиция Лиляна Павлова като министър на председателството на България на Съвета на ЕС. Интензивните външно-политически обиколки извеждат на пета позиция външния министър Екатерина Захариева. Президентът Румен Радев запазва преобладаващо обществено доверие. Едва 13 на сто заявяват негативно отношение към него. Положителните оценки обаче също леко намаляват, достигайки 54%. Парламентът, прокуратурата и съдът продължават да бъдат с много ниски нива на доверие, допринасяйки за устойчивото обществено усещане, че е налице огромна дистанция между държавата и обикновения гражданин..." - в. "Стандарт".

"Липсата на резултати в битката с корупцията и престъпността, както и несигурността са основните причини, които свалят кредита на доверие към правителството. Това показват данните от традиционното проучване на обществените нагласи на "Алфа Рисърч". То е проведено в периода 13-20 септември чрез 1030 интервюта. Почти половината от участвалите в анализа (45%) заявяват, че изобщо не вярват, че в България борбата с корупцията по високите етажи на властта е желана и възможна. За близо 18 на сто нещата биха могли да се променят, ако има единен антикорупционен орган и неговият председател се излъчва от президента. 15% са на същото мнение, но ако ръководителят на звеното се излъчва с квалифицирано мнозинство от парламента. Близо половината запитани са казали, че знаят, че ще се приема закон за борбата с корупцията по високите етажи, но не знаят нищо конкретно от него. Всеки трети пък изобщо не следи темата. Въпреки декларираната нетърпимост към корупцията едва 8% са склонни да подадат с името си сигнал за корумпиран политик. Една трета обаче са на мнение, че подобна активност няма да има никакъв ефект, а 19 на сто дори се притесняват, че след подаването на сигнал самите те могат да пострадат. Почти всеки пети е готов да сигнализира за корумпиран политик, но само ако остане анонимен." - в. "Дневник".

В. "Сега" отделя място на възможностите баби и дядовци да работят като детегледачи на внуците си:
"Работещи и безработни родители, чиито деца не са записани на ясла или детска градина, ще кандидатстват за детегледачки от бюрото по труда. Заплатата на бавачките ще е минималната и ще се поема за максимум 18 месеца с европейски средства от ОП "Развитие на човешките ресурси". Ако жената гледа две деца в едно семейство, ще получава минимална заплата и половина, тоест 690 лв. Пенсионирани баби и дядовци също ще могат да се регистрират в бюрата по труда, за да гледат внучетата си, обясниха от социалното ведомство. Според условията приоритет ще имат и самотни родители, многодетни семейства, членове на семейства на социално подпомагане и други уязвими групи. Очаква се 1500 семейства с малки деца да кандидатстват и да се намери работа на 2000 безработни (идеята е, че в някои семейства може да има повече от едно малко дете). Заделени са общо 20 млн. лв., от които 800 хил. лв. ще са за управлението на проекта - заплати и др. разходи в агенциите по заетостта и за социално подпомагане. Целите на програмата са родители, чиито деца не са записани в детско заведение, да успеят да се върнат на работа или, ако са безработни - да успеят да си намерят заетост. Децата могат да са до 5 г. - за петгодишните предучилищното образование е задължително. Безработни родители ще могат да кандидатстват за детегледачи, но ще трябва задължително да търсят работа заедно с трудовите посредници от бюрото по труда. В случай че и двамата родители са безработни, и двамата задължително се включват в дейности по трудово посредничество и им се осигурява заетост. Срокът за трудовото посредничество, който от оперативната програма поставят, е 4 месеца - ако дотогава родителят не си е намерил работа, от бюрото по труда ще спрат да плащат на детегледачката. Ако пък си намерят работа след тези 4 месеца, детегледачката ще бъде осигурена за още 14 месеца..."