Двойният стандарт при храните е основна тема за вестниците във вторник.

"Кой умник каза, че бебето обича по-малко мляко или, че обича палмово масло. Кой умник? И постави 100 милиона души да се чувстват като аборигени. Сигурно аборигените живеят по-добре от нас. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на международен форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС на тема "Двойни стандарти при храните в ЕС: къде сме и как да решим проблема на Европейско ниво", който се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. "Бих се срамувал много, ако бях на мястото на тези вериги и производители. Страшно обидно звучи. Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Нацията вече е болна", заяви Борисов..." - в. "Стандарт".

"Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Едно време в казармата пишеше: "Службата е тежка, но за сметка на това продължителна". Сега можем да сложим - "Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи", заяви Борисов... Премиерът подчерта, че преди години се отделяли по 1 млрд. за здравеопазване, сега бюджетът е близо 5 млрд. лв. Въпреки това обаче нацията е болна и хората умират, защото консумират некачествена храна. "Да даваш на бебетата по-лоша храна? Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки да си направиш от истинския ЕС храни за децата. Както Вера (Вера Йоурова, европейски комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете) каза, че е баба, така и аз съм дядо. Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето", каза още Борисов..." - в. "Сега".

"Щастлива съм, че България днес е център на дискусията за двойните стандарти в храните. Изумена съм от въпросите на премиера Борисов: кой умник казва,че българското бебе харесва палмово масло и защо се държат така големите търговски вериги в България. Кой мислите, че е умникът, господин премиер? Ами Вие. Проверете колко пъти ГЕРБ гласуваха против закона за търговските вериги от 2012 г. досега. С него видите ли сме гонели чуждите инвеститори. А ние просто искахме да не увреждат здравето на българския народ с некачествени храни и да не убиват българското производство". Това написа във фейсбук председателят на НС на БСП Корнелия Нинова по повод думите на премиера. Тя призова премиера да провери дали президентът Плевнелиев не е наложил вето. "Наложи. Заради лобизъм в полза на големите. А кой нарочи БСП за антиевропейска партия, защото произнесох изречението: българският народ не е втора ръка в Европа, за да ни продавате втора ръка храна..." - в. "24 часа".

"...Тук става въпрос и за перилните препарати, и за козметиката, за много неща, каза още Борисов, като все пак уточни, че мерцедесите са мерцедеси и в София, и в Германия, а медицинската техника, която купуваме, е най-скъпата и най-хубавата в Европа, но "като човека го храниш и напитките са вредни, каквото и да влагаме в здравеопазването, ефектът ще е никакъв". Единството на ЕС значи един стандарт. Ние не сме виновни, че сме по-изостанали. Когато са седнали Сталин, Рузвелт и Чърчил и са разпределили света, ние сме от тази страна на бариерата, но не сме виновни, а сега бързаме и искаме да наваксаме, допълни Борисов, като подчерта, че темата ще продължи да стои, докато не бъде решена..." - в. "Дневник".

Скандалът с рекламата на хазарт отново е сред актуалните теми.

"Рекламният клип на "Национална лотария" с момичетата от националния отбор по художествена гимнастика донесе глоба на организатора на играта "Ню геймс" и двете медии, които са излъчили рекламата - Би Ти Ви и Нова телевизия. Тя е заради нарушение на Закона за хазарта в частта пряка реклама на хазарт, включително на игри, насочени към непълнолетни, информира Комисията по хазарта в отговор на запитване на "Капитал". Срещу клипа с националния отбор по художествена гимнастика и техния треньор граждани и Националната мрежа за децата подадоха жалби до Националния съвет по саморегулация (НСС). Аргументът им беше че рекламата, която промотираше нов билет от лотарията с формата на шоколад и печалби до 500 хил. лв., създава риск от насърчаване на деца и млади хора към хазартни игри като използва лицата на спортистките. Наложените имуществени санкции на "Ню геймс", в която участие има Васил Божков, и двете телевизии заради клипа с гимнастичките са в максимален размер, тоест 5 хил. лв. за организатора на лотарийната игра и по 30 хил. лв. за двете медии. Комисията уточнява, че не е открила нарушения при започналата проверка на трите национални телевизии и на организаторите на лотарии заради излъчвани реклами на хазартна дейност. Заключението идва на фона на поредица телевизионни репортажи, показващи хора, спечелили от игри на късмета..." - в. "Дневник".

"Държавната комисия по хазарта (ДКХ) не вижда проблем в бума на рекламите на игри на щастието, които заливат тв ефира и които донесоха на хазартната индустрия двойно по-големи приходи за период от само няколко години. Това става ясно от отговори на комисията до в. "Сега" във връзка с проверка на трите най-големи телевизии в страната - Нова телевизия, bTV и БНТ, за излъчени клипове на фирми, които се занимават с организация на хазартни лотарии, томболи, игри с талончета и т.н. Единственото нарушение на Закона за хазарта, което комисията е установила за период повече от година, е на рекламата "Шоколад", в която участваха шефът на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева и състезателките от бившия ансамбъл. Около видеото "Шоколадът само го миришем" на "Национална лотария" избухна скандал през февруари, след като "Национална мрежа за децата" сезира осем институции, че клипът, в който участват любими на подрастващите лица от спорта, насърчава деца и млади хора към участие в хазартни игри, "което е грубо нарушение на законовите и етичните норми". От ДКХ съобщиха, че на компанията "Ню Геймс", която е един от собствениците на "Националната лотария", както и на Нова телевизия и на bTV, които излъчваха клипа, ще бъде наложена максимално разрешената по закон глоба от по 30 000 лв. Неспособността на ДКХ да открие други нарушения на закона, в който на теория пряката реклама на игри на щастието е абсолютно забранена, а е разрешено само обявяването на търговските марки и резултатите от тиражите, има своето обяснение. Комисията има интерес хазартният бизнес да процъфтява, което зависи и от телевизионните реклами, тъй като това означава повече лицензионни такси от участниците в него. Неотдавна Центърът за изследване на демокрацията съобщи, че за 2017 г. "Ню геймс" АД и "Национална лотария" АД, които са собственост на бизнесмена Васил Божков, са обявили оборот от 88.5 млн. евро и 15.3 млн. евро, а общият оборот от най-големите хазартни компании на бизнесмена е достигнал 296 млн. евро. След данъчното облагане печалбата на неговите фирми е около 76 млн. евро. Общо за целия бранш приходите от хазартни игри през м.г. са достигнали над 3 млрд. лв., като след всички данъчни облечения, които индустрията получава, платените данъци за 2016 г. са само 177 млн. лв. Най-голяма печалба е регистрирана от игрите с търкане на билетчета. В същото време българските народни представители коментират боязливо заявките за законови ограничения на рекламата на хазарт, които направи вицепремиерът Валери Симеонов..." - в. "Сега".

Домашното насилие и казусът с Истанбулската конвенция също са във фокуса на всекидневниците.

"Истанбулската конвенция не предлага някакви рискови мерки за обществото и ще бъде добре, ако бъде ратифицирана, коментира европейският комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова по време на дискусията по "Насилието над жените: отговорът на ЕС" в Дома на Европа в София, предава БТА. Според нея конвенцията е много практически ориентирана, насочена срещу насилието. Тя реагира срещу определението джендър идеология и заяви, че целта на конвенцията е да елиминира насилието срещу по-слабите в обществото - жените и децата. Прочетете добър превод на конвенцията, няма трети пол, няма бракове между един и същи пол в конвенцията, няма смяна на правовия ред, текстът е достатъчно ясен, заяви тя. Според нея част от проблема е лингвистичен. Трябва да съчетаем различни мерки как да намалим насилието, как да помогнем на жените и на децата, коментира еврокомисарят. За мъжете е важно да си представят следното - какво ще стане, ако това насилие е упражнено срещу техните дъщери, никой не желае дъщеря му да бъде обект на насилие, допълни тя. Йоурова подчерта необходимостта от по-ясна комуникация и по-ясно обясняване на политиките на Европа на гражданите на Европа. Не оказваме натиск, а се опитваме да убедим държавите да приемат конвенцията, защото вярвам, че тя може да промени нещата, свързани с насилието, посочи тя. По повод твърдения, че конвенцията застрашава семейните традиции, Йоурова заяви, че тя винаги е била твърдо за спазването на традициите. Традициите в семейството не могат да се защитават, когато в тях има насилие, можем да защитим традиционното семейство, в което хората живеят в мир, това е моето послание, заяви еврокомисарят. Става дума за равенство, искаме справедлива конкуренция с мъжете, не искаме привилегии, посочи тя. На въпрос от залата как ще бъдат защитени мъжете, тъй като понякога се злоупотребява с темата, например при бракоразводни дела, Йоурова отбеляза, че например подслоните за жертви на домашно насилие могат да се ползват и от мъже. Нещата не са черно-бели, ние всички сме равни пред закона, отбеляза тя. Еврокомисарят коментира, че по темата за насилието трябва да се говори и посочи, че една от всеки три жени в Европа е била жертва на някаква форма на насилие. Йоурова отбеляза, че насилието срещу жените е тясно свързано с икономическото положение, защото например бедни жени не могат да си позволят да напуснат мъжа насилник. Еврокомисарят даде като пример също, че само 15 -20 процента от изнасилванията се съобщават, защото жертвите се чувстват виновни, вместо извършителите." - в. "24 часа".

"Със заповед днес главният прокурор Сотир Цацаров утвърди указание за работа на Прокуратурата на Република България по преписки и досъдебни производства, образувани за осъществено домашно насилие и за закана с убийство. Целта на указанието е да бъде създаден унифициран механизъм за своевременна реакция на прокурорските органи в такива случаи, както и да се защитят ефективно правата на пострадалите лица. Указанието въвежда задължителни единни процедури при подаване на сигнали /жалби/ за домашно насилие, за закана с убийство и за нарушена заповед за защита от домашно насилие. Предвижда се незабавно започване на действия от страна на дежурните прокурори веднага след приемането на сигнала. При лично явяване на пострадалия в районната прокуратура задължително му се снемат писмени обяснения от дежурен прокурор, като му се предоставя и възможност да попълни формуляр, съдържащ и информация за неговите права. Предвидено е, че когато прокурорът установи данни за непосредствена опасност за живота и здравето на пострадалото лице, той незабавно уведомява съответното полицейско управление за предприемане на мерки съобразно ЗМВР и ЗЗДН. Въвежда се задължително установяване на определени обстоятелства още в началото на проверката, сред които дали деецът се води на отчет в психиатрично заведение, дали притежава оръжие, дали са постъпвали други сигнали срещу него, дали на мястото на произшествието е присъствало дете и др. Указанието съдържа и конкретни разпоредби относно своевременното разследване при досъдебно производство и необходимостта от мерки за защита на пострадалия по реда на НПК. Предвидено е задължение за незабавно уведомяване и взаимодействие със съответната териториална Дирекция "Социално подпомагане" при данни за осъществено домашно насилие над дете или в присъствието на дете, както и на лице с увреждания..." - в. "Стандарт".

Вестниците съобщават също, че е отказана регистрация на движението на Божидар Димитров.

"Агенция по вписванията е отказала да регистрира движението на Божидар Димитров "Български надпартиен съюз Кан Кубрат". Това заяви историкът пред "Фокус". Той беше избран за председател на движението в началото на март, като даде заявка, че ще се бори за президентска република. По думите на Димитров, който е бивш директор на Националния исторически музей, искането за регистрация не е било за партия, а за "най-обикновена неправителствена организация, независимо от това, че тя ще се занимава с решаване и на политически проблеми". Той посочи и какви са мотивите на Агенцията по вписванията, за да постанови отказа... Той подчерта, че решението за отказ от регистрация ще бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийския градски съд, както изисква законът. "Съзнателно ни тласкат, дявол да го вземе, към нещо, което се нарича политическа партия, избори и т.н.", завърши историкът." - в. "Дневник".

"Основната ни цел беше да сменим формата на управление на България от парламентарна на президентска република, смятайки нея за по-добра по ред показатели... Най-неочаквано получихме отказ. Аргументите за това са от няколко изречения, за които, честна дума, се чудех дали да се смея, или да плача. Аргументите са, че ние желаем да променим конституционния ред в България, а това е незаконно и едва ли не ще извършим държавен преврат или държавна измяна", подчерта историкът... "Очевидно сме уплашили част от сегашния политически елит, който знае, че няма да има място в това, което сме предвидили като втора точка - съставени от президента "професорски правителства"..." - в. "Труд".