Сделка. 

"Сега":

ЕК разреши на Петр Келнер да придобие "Теленор"

Европейската комисия е дала одобрението си за придобиването на бизнеса на скандинавската група "Теленор" в България, Унгария, Черна гора и Сърбия от страна на холандската компания PPF Group N.V., контролирана от чешкия милиардер Петр Келнер, съобщиха от комисията.

Сделките са предадени за проверка за съответствие с правилата за защита на конкуренцията на 22 юни 2018 г. и решението е взето малко преди да изтече крайният срок за отговор на 27 юли. Съобщението бе разпространено днес.

Става дума за придобиване на пълен контрол над "Теленор България" ЕАД, трите унгарски - Telenor Magyarország Zrt., Telenor Real Estate Hungary Zrt. и Telenor Common Operation Zrt., базираната в Черна гора Telenor d.o.o. Podgorica и сръбската Telenor d.o.o. Beograd. В решението се посочва, че изброените компании на "Теленор" действат като мобилни оператори във въпросните държави. От името на едно от унгарските дружества се разбира, че то се занимава с управление на имоти, а Telenor Common Operation - с мрежите и IT бизнеса в района.

Протест. 

"24 Часа":

Майка бута инвалидна количка със скелет и води протеста на хората с увреждания

С лозунги "Не уврежданията убиват децата ни, системата ги убива" започна протестът на майките на деца с увреждания пред Министерския съвет по-рано днес.

Стотици протестиращи се събраха около паметника на Цар Освободител пред Народното Събрание, за да подкрепят исканията на майките за реформи в Закона за личната помощ. Облечени в черните си тениски, те развяваха български и черни знамена, балони и плакати, за да предадат своето послание: "Системата ни убива".

Към хората с увреждания и организаторите на протеста се включиха както българи, дошли от различни краища на страната, така и случайно преминаващи минувачи. Те се събраха, за да изразят недоволството си от системата, която изолира хората с увреждания в обществото, но сред тях имаше и такива, които протестираха още срещу предприетите мерки срещу чумата по животните у нас, срещу частните съдебни изпълнители и др.

След пожара. 

"Монитор":

Борисов разпореди "Царските конюшни" да получат статут на културна ценност

Да се направи необходимото, така че възможно най-скоро сградата на "Царските конюшни" да получи статут на културна ценност, разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещание по темата в Министерския съвет.

Във връзка с пожара в имота, на премиера докладваха министърът на културата Боил Банов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. В съвещанието участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Министър-председателят Борисов подчерта, че е изключително важно да има пълна координация в действията на отговорните институции, така че да се съхрани културната ценност. От своя страна МВР поема ангажимента за възстановяване на щетите от пожара.

Помощ. 

"24 часа":

Предлагат 3 148 000 лева от бюджета за общините, засегнати от проливни дъждове

Прието бе решение за предложение към Министерския съвет да одобри 3 148 000 лева от резерва на държавния бюджет за неотложни възстановителни дейности в общини, засегнати от проливни дъждове, съобщават от МВР.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет проведе извънредно заседание под председателството на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. На заседанието бе прието решение, с което ще бъде предложено на Министерския съвет да одобри 3 148 000 лева от резерва на държавния бюджет за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Средствата са предназначени за неотложни възстановителни работи след проливните дъждове в общините Мизия и Дупница, както и за укрепване и възстановяване на 4-километрова отсечка от пътя Черни Вит - Тетевен.

Акция. 

"Сега":

530 души са задържани за разпространение на наркотици

Над 530 души са задържани при специализирана полицейска операция срещу разпространението на наркотици, която е проведена в периода от 13 до 23 юли. Това съобщи прокурор Емилия Русинова от Софийска градска прокуратура, под чието ръководство е била операцията, предаде БНР. Като част от операцията са правени проверки и на моторни превозни средства, както и тестове за наличие на наркотични вещества в кръвта на водачите им.

Зачестяват случаите, при които шофьори сядат зад волана, след като са употребили наркотични вещества, заяви прокурор Емилия Русинова. "До колкото ми е известно са проверявани и таксиметрови шофьори, т.е. операцията може да се каже, че беше по-мащабна", заяви Русинова.

Направени са множество проверки и на увеселителни заведения, а сред най-куриозните случаи е бил опит на лишен от свобода да внесе наркотици в затворническото общежитие. Става дума за около 111 грама марихуана, кокаин с тегло с 1,04 грама и хероин с тегло 3,17 грама.

Сред наркотиците е имало още хашиш и амфетамини. Общо образуваните досъдебни производства след акцията са 17.