Балотажът на местния вот е водеща тема за вестниците в понеделник.

"Във втория изборен тур ГЕРБ печели девет областни града, сред които трите най-големи в България, но загуби други пет, които в последния мандат управляваше - Русе, Благоевград, Видин, Перник и Разград . В още два града - Добрич и Плевен, претендентите на ГЕРБ за втори пореден път губят втория тур от досегашните кметове, които се явяват в коалиции, подкрепени от десни партии.БСП - за първи път от осем години - спечели местния вот в четири областни центъра, а ДПС имат своите успехи в по-малки населени места, но от големите запазват влияние единствено в Кърджали, който спечелиха преди седмица на първия тур. "Демократична България" има сериозен шанс за успех в изборите за районни кметове в София.Това показват първите данни, които общинските избирателни комисии започнаха да обявяват тази вечер при различен процент обработени протоколи от секционните комисии. Сериозни обрати са малко вероятни. Очаквано, в трите най-големи града - София, Пловдив и Варна, управляващите спечелиха изборите. Като се вземат предвид резултатите от първия тур преди седмица управляващите завършват местния вот с кметове в общо 17 областни центъра, като в два - Кюстендил и Монтана, са в широки коалиции, подкрепящи настоящите кметове за пореден мандат.Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов категорично отрече резултатите да означават загуба на позиции за партията му и нарече случващото се "връщане към нормалността", изгубена преди четири години, когато ГЕРБ взе 22 от 28 областни града.БСП засега отказва коментари в очакване на окончателни резултати, а ДПС определи резултатите си като "много добри" и уточни, че увеличава броя на общинските си кметове, въпреки че цялата държавна машина била впрегната срещу движението. "Демократична България" тази вечер също се въздържа от изявления.Около полунощ инициативният комитет, издигнал Мая Манолова се закани за поиска касиране на изборите..." - в. "Дневник".

"След приключване на преброяването ще искаме касиране на изборите за кмет на София." Това заяви Никола Вапцаров, председателят на Инициативния комитет, издигнал Мая Манолова като кандидат за кмет на София. "Пожелах да има открити и честни избори, така както досега ние водехме кампанията. За съжаление обаче, ГЕРБ, в лицето на председателя на ОИК Полина Витанова, реши отново да всее съмнения в честността на изборния процес", обясни Вапцаров. По думите му той е пожелал да влезе в зала "Арена Армеец", където в момента се броят гласовете от втория тур на изборите в София. Никола Вапцаров е поискал да влезе като председател на Инициативния комитет и като представляващ, който упълномощава всички останали представители. "Беше ми отказан категорично достъп, като госпожа Витанова заяви, че съм представляващ, а не представител и трябва да упълномощя себе си", обясни той. "Това, съчетано с десетките сигнали за купуване на гласове и манипулиран вот, както и драстичната разлика на екзит половете с данните на паралелното преброяване, ни дава основание да смятаме, че ГЕРБ манипулират изборния процес", допълни той и заяви, че това е причината да искат касиране на изборите след приключване на преброяването." - в. "Сега".

"Успяхме да покажем, че Варна се движи по високоскоростната лента, излязла е от аварийната. Това каза новоизбраният кмет на Варна Иван Портних пред БНТ. "ГЕРБ е първа политическа сила с най-голямо представителство в Общинския съвет, така че проектите за наистина динамично развитие в града ще бъдат подкрепени от достатъчен брой общински съветници. Искам да поздравя колегите, защото печелим във всичките 12 общини във Варна. Показахме, че Варна е излязла от аварийната лента и уверено вече се движи по високоскоростната", каза още Портних. "Ниската избирателна активност се обяснява ясно със социологическите проучвания, които бяха в наша полза. Имаше ясното усещане за предизвестен резултат..." - каза още той. "Активно и резултатно ще работим за динамичното развитие на града", каза Портних. "500 гласа не ни достигнаха за победа на първи тур, видно беше, че резултатът ни е много висок", каза Портних." - в. "24 часа".

"Политическите реалности вече не са същите. В среда на популизъм и омраза, не могат да се правят демократични избори. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на специална пресконференция след края на изборния ден. Държавният апарат бе превърнат в машина за печелене на избори. Социални работници, полицаи, учители - всички бяха включени активно в незаконната кампания на управляващите. Имаше притискане с недемократични средства, каза председателят на ДПС . Той заяви, че това е изкривяване на демокрацията. Дефектите в законодателната уредба, арогантното поведение на избирателните комисии, поставя въпроса за легитимността на местната власт, защото в много случаи с бездействието си тези хора дадоха възможност за погрешни решения, каза председателят на ДПС. Поздравявам ГЕРБ с демократично проведените избори, ако това е демокрация, каза Карадайъ с най-голямата ирония, която досега е употребявал спрямо управляващите. Всичко това създава условия за алтернатива, добави многозначително той. Карадайъ благодари на всички избирателите на ДПС, пожела им смелост, убеденост и вяра в демокрацията. Той им припомни, че партията на Ахмед Доган докара демокрацията преди 30 години и че "това е ценността, около която сме обединени и продължаваме напред". Ние ще защитим демокрацията, заяви на няколко пъти Карадайъ. И допълни, че призива е към всички свободни и активни граждани в страната. Той каза още, че ще присъства на анонсираната от президента Румен Радев среща с избирателните комисии и службите, за да се обсъждат множеството сигнали за купуване на гласове, които изкривяват вота. Нещо повече, ще се явим достатъчно подготвени на нея, каза Карадайъ малко след като премиера Бойко Борисов заяви, че не вижда смисъл от подобна среща. Карадайъ обобщи резултатите от вота за ДПС: 47 кмета, от които 9 са в коалиционен формат, 1 е независим. Градоначалниците са с 10 повече отпреди 4 години, категорично сме запазили влиянието си и сме увеличили присъствието си в местната власт, каза Карадайъ. Движението има вече 916 общински съветници, а над 35 процента от кметовете на кметства са избрани от партията на Доган или в коалиция, добави той. Върнахме си Джебел, успяхме да спечелим общини като Павел баня, Маджарово, Гърмен и Исперих. В коалиция Движението взима Девин, Гълъбово, Гурково, Димово и Белоградчик, каза Карадайъ. Като минус той отчете загубата в Сунгурларе, Хитрино, Никола Козлево и Дулово." - в. "Стандарт".

"Ниската избирателна активност и днес показва, че нещо ясно: Вижда се релефа на електоралното дъно, заяви политологът Антоний Гълъбов по БНТ. Според него за голяма част от хората изборите са приключила още миналата седмица с избирането на общинските съветници. Две трети от хората не са отишли да гласуват, въпреки призивите и това означава едно - едно голямо мълчаливо съгласие на хората, с това, което се е случило миналата седмица, каза още Гълъбов . Той каза, че електоралното дъно е грозно , в него се вижда свръх активност по отношение да определи групи, но и апатия и неглижиране на голяма част от хората. Резултатите показват още, че щабовете така и не са успели да превключат тази седмица на друга скорост, така че да окуражат избирателите да отидат до урните." - в. "Стандарт".

България на фона на някои световни тенденции също е сред темите на всекидневниците.

"България е втора в света по износ на кориандър. Това показват данните за 2028 година, оповестени от Украинската асоциация за селскостопански износ (UAAE). За миналата година страната ни е изнесла 14 хиляди тона. Пред нас е само Индия с 37 хиляди тона. България дели втората позиция с Италия и Иран, които също са експортирали по 14 хиляди тона кориандър за година. Сирия и Аржентина са следващите най-големи износители с по 7 хиляди тона. Украйна изнася по 3.9 хиляди тона. По данни на асоциацията, миналата година световната търговия с нераздробен и смлян кориандър възлиза на 160 хил. тона. За девета поредна година България е на първо място сред страните от Европейския съюз по производство на билки и подправки..." - в. "Труд".

"Издателство Zupagrafika: Панелките могат да се модернизират с уважение към оригиналаз "Зупаграфика" (Zupagrafika) се ражда в Познан през 2012 г. като идея на испанския графичен дизайнер Давид Наваро. Тогава той тъкмо бил решил да се премести от Испания, където преди това ръководи студио за графичен дизайн повече от 10 години, и да преследва своето влечение по полския графичен дизайн и следвоенната модернистична архитектура. Веднага се влюбил в Полша - страната, известна със своята школа за плакат и суров бетон зад всеки ъгъл. Тогава той обединил сили с тъкмо завършилата Мартина Собецка. Неговият опит и нейната страст към писането и модернистичната архитектура се обединили в независимо архитектурно издателство и студио за графичен дизайн. "Дневник" разговаря с тях преди гостуването им като лектори в международен симпозиум на Фестивала Мелба в Зала 6 на НДК на 9 ноември. Кое повлия на решението ви да изследвате модернистичната архитектура? Като студио за графичен дизайн се възхищаваме на композицията и дизайна на модернистичните сгради и архитектите зад тях. Възприемаме ги като своеобразни произведения на изкуството. С нашия дизайн правим опит да документираме следвоенната модернистична архитектура, която бавно изчезва от нашите градски пейзажи заради разрушаване, промени, термо-модернизация, което е много популярен начин за обновяване на социалната жилищна архитектура в Полша и източноевропейските страни. Има неща, които ни заобикалят на ежедневна база, които ни се струват невидими, приемаме ги за даденост или мислим, че не са привлекателни или не заслужават нашето внимание. На високите блокове, бетонните модернистични комплекси и други бруталистични конструкции се гледа по този начин от много години и мнозина все още предпочитат да ги видят разрушени. Хората приемат следвоенната модернистична архитектура като краен и неиновативен начин за строене - израз на своето време, а с нашата графична работа, независимо дали под формата на фотография, илюстрация или 3D модели, се опитваме да разглеждаме този вид архитектура от различен ъгъл. В Полша панелите са се произвеждали локално в техните собствени райони във фабрики, наричани "Фабрики за дома", а в много от случаите самите тези системи приемат името на тези квартали. Беше наистина интересно да открием колко много панелни типологии са се прилагали на практика за период от само едно или две десетилетия. Не сме архитекти, нито урбанисти и не предлагаме техническо решение, а свидетелство или документация. По наше мнение обаче към модернизацията на тези сгради трябва да се подхожда с уважение. Самите ние участвахме в проект за термоизолация на жилищен комплекс тук в Познан, който се възползва от оригиналната мозайка на фасадите. Могат ли тези конструкции да бъдат запазени и модернизирани с уважение към техния оригинален дизайн? Можем да кажем, че да..." - в. "Дневник".